Bilar från A till Ö: Carina – del av stjärnskepp

Kronor eller stjärnor, bokstaven C och gärna latin. Så skulle man ha kunnat sammanfatta Toyotas formel för namngivning av nya modeller på 1970-talet. Namnet Carina bockade av tre av fyra punkter på checklistan.

För några veckor sedan handlade Bilar från A till Ö om Toyota-modellen Camry. Det konstaterades då att namnet Camry skapades för att Toyota hade en förkärlek för 1) namn som börjar på bokstaven C och 2) namn som betyder ”krona”. Efter modellerna Crown, Corona och Corolla hade det tagit slut på engelska och latinska ord som börjar på C och som betyder ”krona”. Toyota löste då problemet genom att använda en transkription av det japanska ordet för ”krona”.
Men latinets corona betyder inte bara ”krona”. Ordet har också med fenomen på stjärnhimlen att göra. En korona kan vara en strål- eller ljuskrans kring solen (och runt andra stjärnor). Dessutom ingår corona i namnen på två olika stjärnbilder; en på norra delen av himlavalvet, Norra kronan (Corona borealis) och en på den södra stjärnhimlen, Södra kronan (Corona australis).

Astronomiska associationer
Toyota siktade mot stjärnorna även med andra modellnamn. I början av 1970-talet tog Toyota fram två bilmodeller som skulle byggas på samma bottenplatta. Naturligtvis fick de namn som började på bokstaven C. En av dem kallades Celica, ett namn som kommer från det latinska adjektivet caelica, som betyder bland annat ”himmelsk”. Men denna text ska handla om den bilmodell som delade bottenplatta med Celica: modellen Carina.
Det latinska ordet carina betyder ”köl” eller ”skeppsköl” men i poetiska formuleringar har ordet genom så kallad metonymi kommit att beteckna inte bara kölen utan hela skeppet. (Ordet metonymi kommer från ett grekiskt ord som betyder ”namnbyte”. Det betecknar ett stilistiskt grepp som innebär att exempelvis en del av något får representera helheten.) Ordet carina kan också betyda ”valnötsskal” eller ”valnöt” eller över huvud taget något som påminner om en köl, till exempel det stora bröstben som vissa fåglar har och som fungerar som en stomme som vingmusklerna sitter fast i.
Svenska Toyota har inte kunnat svara på några frågor om namnet Carinas tillkomst, men tack vara Toyotas japanska webbplats och flera andra källor kan vi få veta att bilmodellen är uppkallad efter stjärnbilden Kölen, vars latinska namn är Carina. Huruvida Toyota tyckte att modellen Carina såg ut som en köl, det får vi inte veta. Men det som Toyota tyckte var mest tilltalande med namnet var troligen att det var latin, att det började på bokstaven C och att det betecknade en stjärnbild. Och i fråga om stjärnstatus måste väl Kölen vara en av de främsta stjärnbilderna. Den innehåller både stjärnan Canopus (Alfa Carinae), den ljusstarkaste stjärna som kan ses från jorden förutom solen och Sirius, och Eta Carinae, som så vitt vi vet är en av Vintergatans största stjärnor. Toyota såg det säkerligen inte heller som någon nackdel att det italienska ordet carina betyder ”söt” och ”snäll”. Ett sådant namn hade ju inte passat för syskonet Celica, som skulle ha en sportigare och kanske mer aggressiv framtoning. Men på familjebilen Carina var det lämpligt.
Det verkar inte finnas något särskilt ord för stjärnbilden Kölen på engelska, så i engelska texter omnämns den helt enkelt som Carina. Däremot har ordet carina givit upphov till (minst) ett ord i det engelska språket: careen. Detta ord betyder ungefär ”lägga ett skepp på sidan för att kunna rengöra, täta eller reparera skrovet”.

Skeppet delades
Det latinska ordet carina användes som sagt både om ett skepps köl och om sådant som liknar en köl. Och det är naturligtvis på detta sätt som stjärnbilden fått sitt namn. De är värda all beundran, de fantasifulla stjärnskådare som betraktat natthimlen och bland de till synes slumpmässigt utspridda lysande prickarna lyckats se vagnar, bälten, hundar, björnar, oxar, tvillingar och allt vad det nu kan vara. Och inte minst fantasi hade de personer som för länge sedan stod på södra halvklotet och tyckte sig se stjärnbilden Kölen. Det var nämligen inte bara en köl de såg utan ett helt skepp, som de kallade Skeppet Argo. Skeppet bestod förutom kölen av Seglet och Akterskeppet. Vissa tyckte sig till och med se en kompass och en mast ombord på stjärnskeppet. På 1700-talet tycks dock astronomerna ha ansett att så där många delar inte får finnas i en och samma stjärnbild, så de delade upp Skeppet Argo i flera delar, av vilka alltså Kölen är en.
FREDRIK ANDERSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!