Foto: Maria Wall

I väntan på en ny istid här i Västerbotten

Okej. Jag flyger visserligen över halva jordklotet en gång per år fram och tillbaks för att hälsa på mina barnbarn Phil och Zach som nu bor i Kuala Lumpur. Jag kan gärna ställa upp på att betala flygskatt för det om det skulle rena mitt samvete för det.

När det är molnfritt jag ser alla öknar kring Svarta havet och Kaspiska havet kan man ju undra hur de där uppstod. Hur många torra flodfåror kan jag räkna till i Syrien, Irak, Afghanistan, Pakistan? Har det alltid sett ut så? Vem kan vi skylla den torkan på?

Ständiga folkvandringar
Jag har läst en massa böcker, givetvis. Sett massor av vetenskapliga program på TV. Allt liv på jorden uppstod av en kombination av alger och svamp. Av detta blev växtlighet, ur den kom syre som gjorde att fler varelser utvecklades. Vi kan väl säga att Gud hade med ett finger i spelet, för alla er som vill se det så. I korthet uppstod människan där Sydafrika nu är och sen ville människan gå norrut. Eller för all del sprida sig och befolka planeten. Det är storyn om homo sapiens som jag uppfattar den.
Arkeologerna hittar nya fynd hela tiden om hur folkvandringarna har gått, de tar DNA-prover och sätter ihop pussel. Var kommer vi ifrån, vart är vi på väg, varför ha anledning att röra på sig? Tydligen har det funnits skogar där det nu är öken och till skillnad från Påskön är det inte folket som tagit ner träden, det är andra omständigheter som förändrat klimatet.
Att gigantiska meteorer träffade jorden och slog ut dinosaurierna är en version som vi accepterat, men vad mer kan ha hänt? Vulkanutbrott! Det måste ha varit jordens innanmäte som spytt ut rök och aska som lagt sig som skärm över klotet och förändrat klimatet. Hur många istider har vi haft? När kommer nästa eruption som ställer till det igen? Lugn, det kommer!

Vårt dåliga samvete
Klimatet på jorden har alltid varit i förändring. Jag köper resonemangen om folkförflyttningar relaterat till istider, och det var egentligen inte så länge sedan vi hade istid över Sverige. Men varför var det medelhavsklimat här i Norrland på medeltiden? Det skulle jag gärna vilja veta. Och hur många skulle inte vilja ha det så igen? Kan vi inte bara fortsätta att flyga till Kreta?
Tydligen är det människan som bidrar till att temperaturen på vårt jordklot höjs några grader. Det handlar om utsläpp av olika slag. Kossan som fjärtar metangas i Flarken, Stålverk i Luleå som släpper ut mer skit än all trafik vi har här, alla våra politiker som flyger till Stockholm och Brüssel för att prata om klimatet. Du som envisas med att ta bilen trots att du kan cykla här i Umeå. Du som överkonsumerar och inte rättar mun efter matsäcken! Nu är vi rätt många som har dåligt samvete, eller hur? Ja inte då jag. Själv har jag ingen bil. Jag bor i en hyresrätt med kommunalt vatten och ström som kommer från förnybara vattenkraften från Umeälven. Sällan äter jag färdigproducerad och fraktad mat. Lokalproducerat i första hand, även om det är dyrare!

Världens bästa Västerbotten?
Ju mer de pratar om smältande isberg och höjda vattennivåer, desto mer inser jag att jag bor i ett av de tryggaste områdena i världen. Vi har gott om rent vatten och grundvattennivån är inte hotad som i södra Sverige. Vi har en ständigt pågående landhöjning efter senaste istiden som motverkar alla eventuella översvämningar. Senast vi hade missväxt här var kring 1850 med fimbulvintrar, förmodligen beroende på ett vulkanutbrott någonstans som slog hårt över hela Europa. Men vi klarade av det med!
Skattehöjningar på bensin är knappast populärt här i Norrland med våra långa avstånd. Inte heller har Miljöpartiet lyckats övertala oss om hur bra det skulle bli med snabbtåg i södra Sverige. När jag ska tänka på vilken värld vi lämnar efter oss till våra barn och barnbarn tar jag mig friheten att främst tänka på det Norrland jag bor i. Det vi borde fundera på är hur vi ska ta hand om alla miljöflyktingar som vill vandra hit?
Alger och svamp. Det var så det började. Får vi medelhavsklimat i Västerbotten kan vi nog räkna med både tryffel och mer karljohanssvamp bland kantarellerna. Inte mig emot!

Ja du Nicklas, jag vet att du sticker iväg till New York eller Hongkong eller andra världsmetropoler och ofta skyller du på ”jobb” eller nåt sånt. It-grejer? Vad gör du egentligen, vad har du för ursäkter?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!