Foto: Maria Wall

Bäver och bisam. Here I come!

Nicklas är i vanlig ordning en man som planerar saker. Han gör listor på sånt han ska göra, jag är själv beroende av att inte göra såna utan vara mer spontan. Händer det så händer det!

Men okej, ibland kan det ju vara bra med planering, så gör jag väl en lista då så jag har nåt att pricka av i efterhand. Så får jag veta om jag har gjort det jag skulle?

1. Fotbolls-VM!
Ja nu har det ju satt igång och jag bläddrar i min ”bibel” – tjock som en Josefssons-katalog – från Aftonbladet över alla matcher och lag som är med. Tro inte att jag bara hejar på Sverige! Mest blir det väl att se matcherna hemma på TV:n men det blir nog läge även att söka sig till sportpubarna i stan och hänga på. ”Hej grabbar, ni hejar på Iran? Jag har pistagenötter, får jag sitta med ett tag?”

2. Plocka bär och svamp
Kompisarna gör det. Mats Rosin cyklar till alla hallonsnår på trakten, Staffan Ling trampar på hjortronmyrarna, de som bor i stugorna plockar kantareller någonstans kring Häggnäs. I sommar ska jag då ut i skogen jag med. Hur jag nu ska ta mig dit?

3. Ordning i draglådan
Det är ingen ordning på mina fiskeredskap. Det är wobblers, spinnare, skeddrag, flugsläp, revar i en salig röra. Sånt ska man göra på vintern men jag skyller alltid på mina katter. De vill nämligen var med och lukta på allting. ”Försvinn, det är farligt”, säger jag. ”Ni kan få en metkrok i nosen! Schas katta! Rör inte mina flugor!”

4. Bäver och bisam
Alla barndomens böcker om trappers och pälsjägare i Kanada dyker upp i minnet när man rör sig kring älven. Här finns både bäver och bisam att kolla på när jag ändå fiskar. Var får man tag i en Davy Crocket-mössa med svans? Myrornas på Ersboda? Undrar också om jag inte ska göra en slangbella att ha i fickan. Hade Huckleberry Finn en sådan? Eller Bombi Bitt? Nån av dem var det.
5. Fixa till balkongen
Jag bor ju mitt i stan men har tur att jag en balkong. Det är för sent att sätta frön, det blir blommor från nån handelsträdgård för pynt och fägring. Undrar förresten om jag inte ska försöka få dit humle som slingrar sig efter väggen. Då kan jag skörda och sälja till Jörgen som har Lottas mikrobryggeri i samma hus. ”Här, gör en IPA åt mig.” Korn som kan mältas kan jag nog få av Arne på Röbäcksslätten. Karlssons egen balkong-brew.

6. Summer in the city!
Jag kommer ju att vara i stan i sommar och blir det tryckande hett så plockar jag fram gamla skivor som Lovin Spoonfuls ”Summer in the city” eller Mungo Jerrys ”In the summertime.” Skulle bara haft en moppe att åka omkring på samtidigt som man har den musiken i lurarna. Gärna en remdriven Nymanmoppe eller nåt behagligt att färdas på i sakta mak. En moppe utan dragen plugg.

7. Åka tåg kanske?
Jag har då aldrig åkt med den här Botniabanan än men det kanske vore dags i sommar. Till Övik då i första hand men tåget går ju även ner till Kramfors. Där har jag inte varit sedan början av 90-talet då jag gjorde en tidning åt Länstrafiken. Och bodde en natt på hotellet Kramm. Skolan där jag gick som barn vid Svandammen. Babels berg där det var dans. Finns det där kvar? Kanske en tripp tillbaks till barndomen? Och bli ännu mer sentimental.

8. Utnyttja mitt SPA-kort
Jag struntar fullständigt i gym och träningslokaler som finns överallt i stan. Att jag skulle bada på Nydala, Bettnes och Norrmjöle kan ni glömma. Likaså med badhuset Navet som är 100 meter från där jag bor. Jag är lat och lyxig och åker till Iksu Spa ute på Umedalen två gånger i veckan och ligger i varma poolen och flyter. På kanten till bassängen brukar jag ställa en liten plastflaska Trocadero eller Champis. Det är en markering: Jag är inte här för att motionera. Jag är här för att lyxa.
9. Ester! Ester! Vi är här nu!
Att våldgästa folk man känner som har sommarstuga hör sommaren till. Jag känner folk som har stuga på Holmön, Norrbyskär och nedåt Sörmjöle och de trakterna. Kanske det vore dags att våldgästa någon av de där och förvänta sig att de bjuder på mat. Kåldolmar, ta nåt enkelt! Man får väl ta med sig en kartong vin, det brukar folk bli glada för.

10. Uteserveringar så klart
Eftersom jag har semester i stan blir det väl oundvikligt att hamna på uteserveringar i goda vänners lag. Käka nåt, dricka ölet och vinet och lösa världsproblemen. Samtidigt som isbiten smälter i sommargroggen kan man prata om klimathotet över Grönland. Hur ska det gå med Italien och euron? Det tar vi över en pizza på Gröna älgen. Sjöbris och pontonerna vill jag testa så klart. Får jag ta med metspöt? Ostron på Rex? Surströmming äter ju folk året runt har jag märkt och man kanske borde göra sig en klämma till midsommar. Eller måste man åka till Ulvön för att få det? När kommer kräftorna förresten? Jag känner mig redan sugen på det.

Ja du Nicklas, sommar är den tid då man brukar få tid att gå in i sig själv och ägna sig åt böcker som ska läsas eller avlyssnas. Poddar, filmer ... det finns hur mycket som helst. Hur laddar du batterierna?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!