Foto: Maria Wall

Vädret avgör fotbolls-VM på hemmaplan

Fotboll har gjort en klassresa det senaste decenniet. Från att mest vara en anledning för huliganer att få utlopp för sin hobby, till att bli ett sociopolitiskt verktyg med vilket vi kan få ökad förståelse för andra lag, länder, regioner och etniska grupper. I Sverige har ju Erik Niva varit drivande med sina nästan misstänksamt insatta och akademiska kolumner i ämnet.

Fotbollen löser dock inte allt, särskilt inte nuförtiden när även fotbollen blivit mer nationalistisk och protektionistisk.
I Belgrad är det extra tydligt där det uppstått inte två utan TRE falanger bland Partizan Belgrads egna fans – som ogillar varann mer än till och med de usla hundarna i motståndarklacken – så ovänner idag att de alla måste stängas in i var sin sektion på hemmamatcherna.
Kan det här vara det bästa exemplet på den polarisering vi sett öka överallt, gärna internt, i vårt kommunikationssamhälle? Jag tror nästan det.
Jag har länge varit av den åsikten att nationer enbart ska vara ett sätt att dela upp lag vid evenemang som till exempel fotbolls-VM. Vi ska inte babbla om svenska eller amerikanska värderingar, vilket bara vill påstå att nationsgränser och etniska skillnader gör fundamental skillnad på etik och moral.
Fotboll förresten. Fussball på tyska, fotball på engelska. Alla kombinerar de två grundelementen av en fot och en boll. Alla jag har stött på – utom Italien. Där heter det calcio som kort och gott betyder ”att sparka”. På bollar om du frågar Del Piero och på ben om du frågar Materazzi eller Chiellini.
Den sistnämnde kombinerade sitt traditionella, råbarkade spel med att filma som värsta italienaren i Champions League-matcherna mot Tottenham – vilket triggade ett utbrott hos mig som tyvärr satt hos grannen, Arsenal-junkien Erhardsson, vid tillfället. Först blev det synd om Erhardssons fåtölj och nu är det synd om mig som måste laga armstödet. (Idag, faktiskt, ska jag köra det för restaurering hos Göran som sysslar med sånt.)
På ett sätt är det en tröst att Sverige lyckades tråka ut ITA i kvalspelet (det tycker jag inte alls egentligen – jag älskar det italienska landslaget).
Men nu är vi i VM – och den enda som är barnsligt övertänd är väl John Guidetti. För honom är ett VM-guld fullt rimligt.
Men, våra samlade förväntningar på det svenska landslag som ska representera oss i Ryssland ska verkligen inte vara särskilt höga. Inte ens vårt superlandslag vid millennieskiftet – med fyra-fem superswedes – lyckades vinna särskilt många matcher i de tighta mästerskap som de spelade. Och förra gången var ju en golgata-vandring av bibliska mått framför teven, när Sverige gjorde ett mål under hela slutspelet (vilket symptomatiskt nog var ett irländskt självmål).
Jag tror det var så illa att Sveriges första (egna) avslut på motståndarmålet kom i sista matchen mot Belgien. Mål blev det självklart inte, men ändå.
Det är som när Homer Simpson försöker imponera på Lisa som börjat med soccer.
”Lisa, I watched a whole game. I ALMOST SAW A GOAL!!!”
Man bör ju egentligen inte ens känna till de här detaljerna, kring den ofta långtråkiga och formativa fotbollen. Men så är också VM-slutspel mer än bara fotbollsmatcher, och tur är väl det. Det är en fest. Och då syftar jag inte på nån omskrivning som i folk-fest – utan att vi festar och ser på fotboll. Till och med såna som inte gillar fotboll festar och kikar. Litegrann samma upplägg som med Eurovision-finalen.
Man skulle kunna tro att Sveriges underdog-position och mikroskopiska chanser skulle kunna få oss att satsa allt framåt – och åtminstone torska i roliga, minnesvärda matcher.
Men därtill är den svenska, förnuftiga idrottsrörelsen alltför ... svensk? Vi förlorar av allt att döma hellre med 1-0 i en själsdödande tillställning än spelar som om det varken fanns en morgondag eller tränare vid sidan och torskar med 2-5.
Därmed kommer den sista pusselbiten – vädret – att bli helt avgörande för om VM i Ryssland blir en succé i SWE eller inte.
Jag hoppas och TROR på ett fantastiskt VM!

Benny: Sommaren är kort sa Ledin, och syftade tydligen inte på 2018. Det här året borde vi hinna med allt somrigt vi vill göra... Vilka tio saker är på din Summer Bucket List?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!