Foto: Mikael "Big Papa" Bergström

Mellan trygghet och lugn

Sällan har jag blivit så tagen av betydelsen av drömbilen som då jag mötte Ricky Lindgren vid Umeälvens kant.

Ricky, en umekille som sedan barnsben vandrat med en kamera i handen och fångat tusentals ögonblick genom objektivet. Kameran och fotograferingen har tagit en stor plats genom livet. Skogen, naturen och den vackra faunan vi har här i Norrland finns väl dokumenterad i hans portfolio.
Men Ricky har också genom åren lidit av en form av utmattningssyndrom som han idag öppet berättar om, och hur just skogen och kameran alltid varit helande i hans återhämtning. Ricky arbetar inom transportsektorn i Umeå, något han trivs med, och han har underbara barn från ett tidigare förhållande. Känslan av att något ändå saknades honom blev starkare 2015 då Ricky drabbades av utbrändhet och hamnade i en djupare depression. Livets låga höll på tyna bort och tillflykten till skogen och ensamheten blev början på att åter hitta styrkan och livsglädjen.

Förverkligade drömmen
Ricky har alltid haft ett motorintresse vid sidan av sin stora hobby, fotograferandet. Bilar, motorcyklar – han har testat det mesta. Drömmen om ett hjälpmedel kombinerat med fordonsintresset hade länge funnits i tankarna, ett terrängfordon som skulle ge möjlighet till vistelse längre tid i skogen och med plats för utrustning.
Under den tunga tiden med timmar vid elden i skogen bestämde sig Ricky för att förverkliga den dröm han haft sedan länge. En riktig fyrhjulsdriven Jeep som klarar det mesta. Efter lite sökande hittade han något som skulle komma bli tryggheten i skogen, en Wrangler Jeep från 2010 stående i södra Sverige. Jeepen var utrustad med en stark V6 på 200 hästkrafter kopplad till en automatlåda, hög- och lågväxlad och med fyrhjulsdrift. En bil som klarar det mesta i våra svenska naturförhållanden och med en läcker färg och design. Men det krävdes mer för Ricky än bilens kapacitet. Boendet, matlagningen, kylskåp och kanske även en lyxig bonus, duschmöjligheter med varmt vatten är ju ett måste då man vill fly undan till lugnet.

Återhämtning i naturen
Ricky hämtade bilen nere i Eslöv för drygt ett år sedan och har kompletterat den med personlig utrustning. Tältet på taket och kök fanns redan, men den ska klara att ge trygghet ute i djupaste obygden i mer än en vecka samt rymma den stora fotoutrustningen. Det som en gång började som en hobby har sedan förvandlats till Rickys nya livsstil – jobb på dagen och friheten i naturen på ledig tid.
– Möjligheterna att då andan faller på bara vrida på nyckeln och lämna stadens stress för att ta middagen efter jobbet ute i skogen, invid vattendrag eller att efter jobbet på fredagen åka ut i länet och bara få vara. Återhämtningen från den djupa depressionen och stressen. Bilen blev min medicin. Med hjälp av den kan jag när jag vill ta mig långt ut i naturen, fånga alla levande och fridfulla tillfällen med kameran.
Han fortsätter:
– Jag kan bli sittande i timmar mellan tryggheten som är min bil bakom mig, och lugnet framför mig, tills jag hittar det rätta ögonblicket i kamerans fokus. Det om något fyller mig med frid och välbehag, säger Ricky.

Framtiden i fokus
En dröm återstår ännu då drömmen om ett fordon passande den hobby och livsstil Rick önskat nu är uppfylld.
– Jag vill ta hobbyn ett steg längre och få den inkomstbringande. Jag fotar ju inte bara natur utan också högtider av olika slag. Idag känner jag mig stark och frisk och nöjd med mitt liv. De tomrum som funnits känns väldigt avlägsna. Skulle tyngden och ångesten komma krypande står bilen bara några meter bort, kameran ligger alltid fullt laddad och naturen finns om hörnet. Framtiden är positivt i fokus, säger Ricky innan han packar ihop och släcker lägerelden för att åter vända tillbaka in till Umeås stadsliv.
MIAKEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Fler Artiklar
Klicka och läs!