Foto: Maria Wall

Vad ska vi oroa oss för i framtiden?

Vad tror egentligen den gode Nicklas Berglund att jag har för egenskaper? Att jag är ett medium som Astrid Gilmark som hade kontakter ”med andra sidan”? Eller en Saida som kunde hitta borttappade förlovningsringar i potatisland?

Jag vet inte hur det var med Nostradamus men har inte han och andra förutspått jordens undergång som ännu inte inträffat, men man vet ju aldrig. Att oroa sig för saker som ska hända är annars ett utmärkt tema för en krönika där jag även tar upp sådant där vi oroat oss i onödan.

Kvicksilver, kärnkraften ...
Kvällstidningar, söndagsbilagor, veckotidningar och tevesoffor har en fantastisk förmåga att upplysa oss om vad som är skadligt eller nyttigt att äta. För 40 år sedan ungefär kom larmrapporter om att det var skadligt att äta gädda från insjöar eftersom dessa var fulla med kvicksilver. Nu finns ju ingen inlandsbo här i norr som äter gädda, såna slänger man ”åt hunn”. Jag vet inte om hundarna har blivit mer dumma i huvet av det. Nedfallet av radioaktivt stoff som kom från Tjernobyl när vi lärde oss ordet becquerel oroade vi oss för ett tag och grannarna på Sofiehem slängde bort både gräslöken och rabarbern samtidigt som samerna slaktade och grävde ner sina renar. Kan vi vara överens om att sluta oroa oss för det? Kärnkraften är förresten på väg att försvinna, men borde vi inte oroa oss för allt radioaktivt material som ska slutförvaras? Jag minns hur oroliga vi var för det för kanske 20 år sedan. Vad hände med den oron? Vi oroar oss för annat! I några år var det ozonskiktet, sen kom klimathotet. Jag föreslår att vi oroar oss för klimatet åtminstone till det dyker upp annat!

Resistenta bakterier ...
Jag vet inte hur många av er som var i Brasilien under OS med risk för att bli biten av en särskild sorts mygga som gjorde att det föddes barn med små huvuden. Kommer det fler pandemier av sorten svininfluensa? Ni minns säkert massvaccineringen vi hade när vi stod i kö på vårdcentralerna för att få våra sprutor. Den årliga influensan tar jag sprutor för varje höst och jag ser även till att ha vaccin mot pneumokocker som ger lunginflammation. Vinterkräksjukan har jag sluppit så vad kan jag drabbas av? Resistenta bakterier! Det är någonting vi alla kan oroa oss för, eller hur? Nu har vi ju fullt med virus och bakterier i våra kroppar redan som väntar på att få blomma ut när penicillinet inte funkar. Anledningen ska vara att stora delar av köttindustrin pumpar sina oxar, grisar och kycklingar fulla med antibiotika för att hålla dem friska fram till slakten. Hur drabbar det oss? Här larmas det om resistenta bakterier som tar över våra kroppar. Ja den dagen ...
Jag hoppas dock på våra nyttiga bakterier i tarmfloran. Det blir en ny armé av krigare som kan rädda oss, eller vad tror ni? Tarmfloran. Vackert ord dessutom.

Räntan, Donald Trump ...
Inför valet pratas det om höjningar med några hundralappar av pensioner och bidrag. Ja det kan ju vara ett bra sätt att få oss att gå och rösta den 9 september. ”Det går bra för Sverige” säger politikerna, men hur länge till säger jag. Världen har aldrig varit mer skuldsatt än nu och jag kan tänka mig att många av mina läsare har stora lån på banken. ”Vad händer om de höjer räntan med tre procent?” Du prata inte med mig om det. Jag var med när Bengt Dennis höjde min bostadsränta till 23 procent! Det var bara att schliita ont en tid.
Men ska vi oroa oss för världsekonomin? Ja det tycker jag. Vid stambordet på Bishops sitter gubbarna och diskuterar om de ska spekulera i kryptovaluta. Hela konstruktionen bygger på ett pyramidspel där det både finns vinnare och förlorare. Annars vimlar det av reklam för kasinon på nätet där du kan förlora allt du äger på fem minuter. Har du Swish? Inte jag. Så vem kan ställa till det för dig som håller i plånboken? Klarar du en världsekonomisk kollaps? Vi får väl hoppas på det eller hur? Men vad kan vi då oroa oss för? Att det dyker upp en ny Maud Olofsson? Med facit i hand och en titt i backspegeln kan man konstatera att hon har nog rekordet i dåliga affärer. Jag tänker på Nuonaffären som gick back med sisådär 40 miljarder samt köpet av posten i Danmark som tillsammans med Postnord kanske inte blev så lyckat ändå.
Ska vi oroa oss för Donald Trump? Ja kör för det då. Men då håller jag samtidigt på Macron, Merkel och vår egen Cecilia Malmström i EU som håller emot med ett starkt Europa.
Ska vi oroa oss för invandrarna? Nej tvärtom. De är en tillgång för vår arbetsmarknad, inte minst för vår offentliga sektor. Tack och lov börjar allt fler inse det. Men jag oroar mig faktiskt för alla som inte lyssnar på vare sig förnuft eller fakta.

Ja du Nicklas. Nu startar ju vårt älskade fotbolls-VM. På med de gula tröjorna och befolka stadens sportpubar och uteserveringar med storteve! Nu får du plocka fram ”Erik Niva” inom dig och ge oss analyser. Det är vad världen väntar på!
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!