Foto: Maria Wall

Tips från coachen inför valet

Jaha du Nicklas. Hur ska det gå i valet? Jag tippade rätt när det gäller vinnaren i ESC med tjejen som sjöng ända in i kacklet men i politikens värld är det mer hönsgård än någonsin.

Tuppar och höns slåss med näbbar och klor för att få hamna högst upp på dyngkasan och opinionsmätningarnas procentandelar surrar som flugor hit och dit. Vi som såg partiledardebatten i tv undrar vad det är för sorts program. Är det Let’s dance – där ingen vill dansa med Jimmie Åkesson, Bonde söker fru eller Farmen? Kom låt oss älska med varann på höskullen, men ingen vill ta hand om lagårn?

Det är vi som är idoljuryn
Vi som såg partiledardebatten i SVT är fullständigt hänsynslösa: ”Kan vi lita på Stefan Löfven som schabblar bort varenda replik?” ”Är inte Annie Lööf ganska överens med Jonas Sjöstedt om migrationen – har hon blivit kommunist hon med?” ”Ebba Busch Thor. Är det verkligen böneutropare som är det stora hotet mot Sverige just nu?” ”Jan Björklund vet mindre än en femteklassare, ska han prata om skolfrågor!” ”Isabella Lövin. Vi vet att du vill rädda världen men hur ska du rädda det smältande isberget Stefan Löfven?” ”Ulf Kristersson. Han pratar om att ha mer vuxna i rummet. Vad menar han? Att riksdagsledamöterna ska vara föräldravakter på skoldansen?”
När debatten är slut kollar vi på Aftonbladets nätsida för att se vem som vann. Ulf Kristersson! Hur f-n kan en arbetartidning tycka så? Förvirringen är total. Och det står samma i Expressen!

Baksmällan med migrationen
Naturligtvis ska vi ta politiken på allvar. Ingen tycks minnas att det var Fredrik Reinfeldt som ville att vi skulle öppna våra hjärtan för flyktingströmmarna. Att det var Stefan Löfven som deklarerade att vi bygger inga murar. Våra två största partier var alltså en gång överens om vi i Sverige tar vårt ansvar i en krigshärjad värld och erbjuder skydd för asylsökande i solidarisk anda. Detta skulle dock aldrig kunnat ske utan enorma insatser från kyrkan, Röda korset och frivilliga i kommunerna över hela Sverige. Men det är nya tider nu. Moderaterna har bytt partiledare inte bara en utan två gånger och känner sig befriade i ansvarsfrågan. Stefan Löfven fick därför baxa av sig den tunga bördan som en generös flyktingpolitik inneburit eftersom Europa inte ställde upp som vi. Många ser det som en flirt med SD:s väljare. Jag tror vi nog får se det lite mer seriöst än så. Men det finns finns många socialdemokrater som inte känner igen sitt eget parti just nu.

Ett Sverige – ”Lika för alla”
Det alla bör fråga inför valet är vilket samhälle vi vill ha. Inte vilket parti vi ska rösta på. För mig är Alliansen död, men något regeringsalternativ tycks inte finnas på den rödgröna sidan. Nu är det fritt fram för alla igen. Och det är livat i holken.
Moderaterna hade partidagar i Göteborg
för någon vecka sedan när 2400 partimedlemmar gapade som fågelungar när de matades med budskapet som kom från partitoppen: ”Lika för alla”? Har partistyrelsen börjat jobba efter en marxistisk grundsyn och vill att vi jobbar för det klasslösa samhället?
Nej, så är det naturligtvis inte. Den allra senaste varianten av de nya moderaterna vill jobba för ett Sverige där alla ska ha samma skyldigheter och möjligheter att lyckas. ”Land of opportunity” ungefär som i USA. Jag ser en lokal moderat bloggare skriva: ”Lika för alla är det kärnvärde jag haft länge”. Det blev en snabb anpassning till det nya budskapet må jag säga.

Summa summarum
Det är några månader kvar till valet. Utspelen kommer att fortsätta långt in i Almedalen och det vi nu får se är småpartiernas stora chans på riksplanet. Alla slåss för livet och enda chansen att överleva är ärlighet i era egna budskap.
Men det är inte bara riksdagspartier och regeringsmakt som valet handlar om. För mig är valet minst lika viktigt när det gäller landsting och kommuner. Här har det inte gjorts några opinionsundersökningar alls, så ingen vet egentligen vad vi väljare tycker här i Västerbotten eller i Umeå. Tips från coachen till våra egna partier blir därför: Kör så det ryker på hemmaplan. Ni har en fullständigt otrogen väljarkår att förföra. Och det är vi som bestämmer den 9 september!

Ja du Nicklas. Ingen kunde väl tro att Bil & Bostad med oss krönikörer i topp skulle ta en ledande position i världens medieutbud. CNN och Washington Post i alla ära, men vad har du att säga om toppmötet i Singapore den 12 juni mellan Donald Trump och Kim Jong-un?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!