Bilar från A till Ö: Camargue – åk med namn från åker

Rött ris, svarta tjurar, vita hästar. Och två spektakulära bilmodeller. Allt detta är uppkallat efter Gaius Marius åkrar.

I södra Frankrike, mellan Montpellier och Marseille, rinner Rhône ut i Medelhavet. Området runt floddeltat kallas Camargue. I likhet med många andra platser i södra Frankrike har trakten troligen fått sitt namn från en mäktig romare. Den romerske generalen Gaius Marius (157-86 f. Kr.) ägde nämligen stora egendomar i området.
Namnet Camargue kommer antagligen från orden Caii Marii ager. Det latinska ordet ager betyder bland annat ”åker”, ”mark” eller ”lantegendom” (ordet är på långt håll släkt med det svenska substantivet ”åker” och har bland annat givit upphov till det svenska ordet ”agrar”). Caii Marii är genitivformen av Caius Marius, så Caii Marii ager betyder alltså ”Caius Marius lantegendom”. Men vänta nu, hette inte godsherren Gaius Marius – med G? Jo, men i tidigt latin användes bokstaven C för att beteckna både K-ljudet och G-ljudet, och detta kan förklara att området heter Camargue och inte Gamargue.

Ris och ras
Områdets namn har givit upphov till benämningen på en sorts ris, en hästras och en nötkreatursras som i stort sett bara finns i Camargue. Riset är rött, Camargue-kossorna är mörkbruna eller svarta och hästarna är skimmelfärgade.
Men det är inte bara växter och djur som fått områdets namn. Även bilmodeller har kallats Camargue. På bilsalongen i Genève 1972 presenterades Citroën GS Camargue, en coupéversion av familjebilen GS. Citroëns Camargue var en så kallad konceptbil, vilket innebär att den inte var avsedd för serietillverkning. Projektets värde låg framför allt i den uppmärksamhet som den säreget utformade bilen gav Citroën. Men bilmärket kunde ändå bokföra en inkomst som hade ett direkt samband med Camargue-projektet. Den brittiska biltillverkaren Rolls-Royce hörde nämligen av sig och ville köpa namnet. Denna gång skulle namnet användas till en ”riktig” bil, alltså en som verkligen skulle serietillverkas. Rolls-Royce Camargue kom 1975.
Namnen på de olika Rolls-Royce-modellerna hade ofta hämtats från andevärlden. Ordet ghost, som bland annat förekommer i modellnamnet Silver Ghost, betyder bland annat ”ande”, ”gast” eller ”gengångare”. Phantom betyder bland annat ”skenbild”, ”hjärnspöke” eller ”fantom”. Och wraith betyder ”vålnad”, ”andesyn” eller ”spöke”. Med dessa namn ville biltillverkaren antyda att den som åkte i en Rolls-Royce slapp oljud från motor, däck och vind eftersom bilarna var tysta som spöken. Kanske var andemeningen också att en Rolls-Royce var av övernaturligt hög kvalitet – inget för vanliga dödliga.

Valde fransk väg
1966 kom Corniche och därmed ett nytt sätt att namnge märkets modeller. Man kan säga att den gemensamma nämnaren för Corniche och Camargue finns på franska medelhavskusten. Detta kan förstås låta långsökt med tanke på att en översättning av det franska ordet corniche helt enkelt är ”kornisch”, alltså en detalj i en byggnads fasad (taklist) eller i ett rums inredning (något som döljer en gardinstång). Men i fallet med Rolls Royce-modellen är det inte dessa associationer som namnet är avsedda att framkalla. Corniche kan nämligen också betyda ”klippväg” eller ”bergväg utmed en brant”. Ordet kommer då från sammansättningen route en corniche, vilket alltså ordagrant blir ”väg på taklisten” eller ”väg på kanten”. De bergvägar som Rolls-Royce vill att vi ska tänka på är närmare bestämt vägarna längs den franska rivieran (Côte d’Azur), som förknippas med legendariska biltävlingar som Monte Carlo-rallyt och Monacos Grand Prix.
FREDRIK ANDERSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!