Foto: North Chapter

Fem frågor: Anki Edvinsson

Anki Edvinsson har synts som programledare och väderpresentatör på tv men har nu bytt karriärinriktning och är aktuell med sin första bok. Lust att döda är en deckare som utspelar sig i Umeå, en stad där Anki bott i åtta år. Vi passade på att ställa några frågor ...

Hejsan Anki! Din debut som deckarförfattare släpptes i mars. Hur var det att hitta på hemskheter i Umeå?
– Haha, ja det var med blandade känslor. Jag tycker väldigt mycket om Umeå och har valt vissa platser med omsorg. Det brutala som sker på Gotthards var svårast eftersom jag själv ofta är där. Men just därför kändes det också naturligt. Jag har fått berättat för mig att några personer som inte bor i Umeå faktiskt besökt platsen av nyfikenhet efter att ha läst boken. Det tycker jag är jättekul!
Boken har fått ett riktigt positivt bemötande. Hur känner du för att läsa recensioner?
– Jag är oerhört tacksam för hur boken har tagits emot båda av läsare och recensenter. De första recensionerna som kom var jobbigast när jag inte visste om boken skulle tillfredsställa en väldigt kunnig deckarpublik. När jag började få indikationer på att många gillade den var det som att vinna högsta vinsten på lotto, typ! Men jag läser och bryr mig. Som nybörjare tror jag det är omöjligt att inte göra det. Sedan finns det saker att lära av kritik när den är konstruktiv.
Det känns som att Umeå är ganska underutnyttjat som plats i böcker. När föddes tanken att skriva en bok som utspelar sig i Umeå?
– Jag håller med dig att Umeå är underutnyttjat, så det var ett självklart val. Dels bodde jag ju där när jag skrev och efter åtta år i staden känner jag mig hemma där. Umeå är mitt andra hem nu. Jag älskar att få beskriva Umeå genom min deckare. Även om vissa saker är tillspetsade för att skapa intrig och spänning förstås. Det är ju trots allt fiktivt.
Kan du berätta om ditt intresse ut för kriminologi och polisarbete?
– Jag har alltid varit intresserad av brott och kriminalitet. Förmodligen eftersom jag är uppvuxen i en familj där pappa var polis och min bror gick i hans fotspår. Vi har pratat om samhällsproblem och polisens utmaningar vid middagsbordet så länge jag kan minnas. När det gäller kriminologin spänner det över ett brett spektrum som innefattar olika förgreningar som bland annat psykologi, sociologi, juridik, brottsförebyggande, brottsoffer och så vidare. Jag slukar allt med stort intresse eftersom jag vill lära mig om brottslighetens orsaker och se saker från olika vinklar.
Vad jag förstått det kommer det fler böcker i samma serie. Kan du avslöja något om det?
– Ja, det kommer fler böcker! Jag har börjat med research till min nästa deckare som självklart kommer att utspela sig i Umeå. Mina poliser Per och Charlotte får nya hemska brott att lösa, Umeå är fullt att spännande miljöer att skriva om. Det kommer att hända mycket, precis som i Lust att döda, men exakt vad som händer avslöjar jag inte än.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!