Foto: Linus Hallsénius/TV4

En kändisbagare som bjuder på sig själv

Bil & Bostad har fått en frågestund med den utflyttade umebon Pia Johansson. Hur är det att medverka i Hela kändis-Sverige bakar, vad kan man lära sig av att tävla i dumburken, och vilken typ av bakverk är Umeå egentligen?

Frågorna är många, men som tur var finns det någon som kan svara på dem. Hon har varit fast anställd på Stockholm Stadsteater, deltagit i populära program som Parlamentet och Så ska det låta, samt kommenterat matlagningsmingel i Halv åtta hos mig.
Till vardags kan Pia Johanssons röst höras i tungvrickaren På minuten i Sveriges Radio, men just den här dagen ekar den även ur en telefonlur i Västerbotten. Tisdagen den 8 maj inleddes femte säsongen av Hela kändis-Sverige bakar i TV4. Med bland de tävlande är en underhållare som är född och uppvuxen i Umeå, men som har utvecklat sina bakverksvanor sedan dess.
– Jag har alltid varit bra på att äta, medger Pia Johannson, men aldrig på att baka. När man bor i Stockholm går man på fik, så jag brukade aldrig baka. Men nu har jag ett sommarställe, med många grannar som jag brukar bjuda över på fika, så nu bakar jag nästan varje dag.
– Under tiden i Umeå brukade vi också fika mycket, fortsätter hon. Jag kommer ihåg att man kunde känna på doften vems mamma det var som hade bakat när man kom hem från skolan. Så man visste alltid vem man skulle tränga sig in hos om man ville ha fika. Sedan under pubertaltiden hängde jag mycket på NK, där det blev ännu mer fika. Jag har alltid varit bra på att äta, som sagt, men nu tycker jag om att bjuda. Och det är det bästa med att baka, att bjuda.

Tilltalande experiment
I Hela kändis-Sverige bakar får samtliga deltagare chansen att bjuda på sig själva. Under fem veckor gör de förklädesprydda kombattanterna upp om titeln årets kändis-hemmabagare. Utöver äran får vinnaren även skänka en prissumma på 50 000 kronor till ett välgörande ändamål. Skådeplatsen är Taxinge slott utanför Stockholm. I programledarrollen återses Tilde de Paula Eby. Granskar och bedömer gör bagaren Johan Sörberg och bakboksförfattaren Birgitta Rasmusson. Men allt det här visste Pia Johansson redan innan tävlingen drog igång.
– Jag brukade själv kolla på programmet och gillade det sedan tidigare, berättar hon. Jag brukar faktiskt söka upp recept från tidigare deltagare när jag ska hämta inspiration. Det är främst de som vågar experimentera med smaker som tilltalar mig, de som vågar ta ut svängarna. Både när det kommer till smak och när det kommer till dekor.
– Men det var inte en självklarhet att jag skulle tacka ja när jag blev tillfrågad, fortsätter hon. Först blev man nervös, kanske för att man kände att man saknade den där rätta kunskapen, men sedan, när man fick reda på vilka mer som skulle vara med, då blev man taggad. Och det är ju alltid kul att lära sig nya saker.

Arbetar i kaos
Pia Johansson är heller inte ensam om att vara ovan i bagaryrket. I vanlig ordning utgörs startfältet av en varierad skara välkända ansikten, från en rad olika yrkeskategorier. Här syns den före detta proffsboxaren Armand Krajnc, programledaren Josefin Crafoord, youtubern Thomas Sekelius, mentalisten Henrik Fexeus, läkaren Mikael Sandström, gladiatorn Roddy ”Hero” Benjaminsson, programledaren Malin Gramer, stylisten Jonas Hallberg och skådespelaren Tilde Fröling. Tillsammans prövar de sina mer eller mindre oprövade kunskaper mot varandra, samtidigt som de visar upp sin egen specifika stil.
– Jag skulle beskriva mig själv som en kreatör som arbetar i kaos, förklarar Pia Johansson. Jag är ganska nöjd med mina napoleonbakelser, de är ett säkert kort för mig. Men resultatet kommer alltid från en människa som jobbar under ständig panik. Jag är väldigt oorganiserad, sprider ut saker överallt, och under tävlingen hade jag ofta svårt att hålla mig på min plats. Jag blev tillsagd flera gånger för att jag försökte stjäla någon annans arbetsyta.
– Det handlar mycket om kemi när man bakar, tillägger hon, och är man inte van blir det fort fel. Vi som är med i tävlingen är inga proffs, så det är ganska prestigelöst. Men samtidigt är det många av oss som är tävlingsnördar, så ju närmare slutet man kommer desto mer tävling blir det.

Lärorik stress
Lärdomarna har således varit många, för samtliga inblandade. Pia Johansson har dessutom erfarenhet av TV4-programmet Let’s dance, så hon har lärt sig vid det här laget – att övning ger färdighet, ute på dansgolvet såväl som inne i köket.
– Man kan definitivt jämföra pressen som de här programmen skapar, menar hon, just att prestera under stress, helt utan vana, och att hela tiden måsta lära sig nya saker. Tävlingsmomentet är ju också någonting som de har gemensamt. Jag är nog mer tävlingsmänniska än jag trodde. Det går inte att komma undan.
– Men jag har lärt mig att öva och att det ger resultat, utvecklar hon, så det har varit bra erfarenheter. Jag har fått många tips, som hela tiden gjort mig bättre. Och nu har jag också lärt mig hur kul det är att bjuda.

Umeå som bakverk
Lärdomarna slutar inte där, men frågorna har däremot börjat sina. Det var mer än fyrtio år sedan som Pia Johansson flyttade från Umeå, men banden till staden är dock inte klippta för den sakens skull. Anledningarna att göra återbesök är alltjämt många, då både mor och bror fortfarande bor kvar här. Bara hennes bild av björkarnas stad har förändrats under tiden. Det finns många frågor man kan ställa till någon som är född och uppvuxen i Västerbotten, men till den här kändis- hemmabagaren kvarstår bara en. Om Umeå var ett bakverk, vilket bakverk skulle det då vara?
– Det är en bra fråga, för det är stor skillnad på Umeå förr, när jag bodde där, och hur det är nu. Men jag skulle säga att Umeå är som en marängsviss – fluffig med ett segt innehåll. För umebor är sega och envisa, men på senare år har de anammat sin eleganta sida, och blivit mer nyfikna på nya strömningar. Mycket har hänt med kulturlivet sedan jag bodde där, då det egentligen inte fanns något kulturliv alls. Men nu verkar staden verkligen ha blommat ut till sitt rätta jag, avslutar Pia Johansson.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!