Foto: XING Mobility

Big Papa: Ett elektriskt monster

Jag brukar ofta läsa om nymodigheter kring elbilarna och deras framfart. Märke efter märke utökar sina fordonsflottor med elbilar samtidigt som debatterna om hur miljövänliga de egentligen är toppar många mediesajter. Men det är inte bara de stora, mer kända märkesföretagen som satsar på elfordon utan även, för oss svenska motornördar, mer okända.

Ett av alla är företaget XING Mobility från Taiwan. De hintade i höstas om ett coolt projekt som skulle vara något i hästväg.
Nu har företaget visat upp att man faktiskt byggt en bil, en roadster som man kallar Miss R. Företaget själva beskriver den så här: ”the world’s first electric supercar with on-road and off-road capabilities”. Med andra ord en bil som kommer vara lika rolig på tuffa grusvägar som snabb ute på fina asfaltsvägar.
Miss R är en prototyp under utveckling där man nu tittar på hur batteriteknik arbetar tillsammans med konceptet i helhet. Som konceptbilen idag ser ut så drivs den av fyra elmotorer som får kraften från ett batteripack med 98 moduler om totalt 4116 celler. Företaget lovar en effekt på 1360 hk och att den kommer klara 0-100 km/tim på bara 1,8 sekunder, vilket är helt sanslöst häftigt. Efter bara 5,1 sekunder med plattan i mattan når bilen en fart på 200 km/tim.
Företaget XING Mobility ser konceptbilen som ett test för sin teknik som senare ska kunna användas i andra bilar som man säger sig samarbeta med. Förutom Miss R har företaget också visat ett annat projekt, en eldriven lastbil som har 6300 stycken lithiumjon-celler.
Detta för oss okända företag kommer vi alltså kanske få se mer av på elfordonsmarknaden framöver, om nu inte våra experter snart säger att elbilar är värre miljöbovar än de drivmedel vi är vana vid. Spännande utveckling att hålla koll på.
MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Fler Artiklar
Klicka och läs!