Foto: Peter Öberg

Fem frågor: Oscar Brändström

Umeå börjar göra sig ett namn som ölstad och ett tecken på det är Umeå Craft Beer Week som drar igång idag med ölrelaterade händelser runt om i stan. vi passade på att ställa några frågor till Oscar Brändström från Beer Studio, ett av de lokala mikrobryggerierna bakom ölveckan.

Hejsan Oscar! Detta är första gången Umeå Craft Beer Week anordnas – kan du berätta lite om bakgrunden, och de viktigaste sakerna som händer?
– De lokala bryggerierna har alltid samarbetat så gott det går istället för att konkurrera med varandra. Därför ville vi göra gemensam sak för att visa upp vilken fantastisk ölstad Umeå har blivit på bara några år. Under Umeå Craft Beer Week kommer det att vimla av ölrelaterade evenemang på Umeås krogar och restauranger. Vissa där alla bryggerierna deltar men även individuella event. Vi kommer bland annat att erbjuda en försmak på vår fjärde jubileumsöl på Rex och hålla en releasefest för vår nya IPA Equalizer på Orangeriet. Under hela festen hålls också en ölrelaterad tipsrunda på krogarna där fina priser utlovas. Gå gärna in på vår hemsida och läs mer om vad vi och de andra bryggerierna gör varje dag.
Vad är den största skillnaden mellan ett hantverksöl och ett öl från ett större bryggeri?
– Vi har idag över 300 aktiva bryggerier i Sverige så att definiera hantverksöl som genre kan vara svårt. Generellt skulle jag dock säga att kärleken, experimentlustan och passionen bakom produkten och hantverket är det som tydligt separerar hantverksöl från industriell öl. Det tillsammans med mångfald.
Finns det något som karaktäriserar öl från Umeå?
– Vi har alla olika synsätt på hantverket och alla gör därför olika typer av produkter. Och det är ju en underbar sak med hantverksrevolutionen, att den inte är bunden till traditioner om så inte önskas. Nu kan konsumenten välja mellan öltyper från hela världen fast de kan vara producerade i Umeå, Stöcksjö eller Sävar.
Hur långt når man egentligen som mikrobryggeri – hur är intresset bortom Umeå och Västerbotten?
– Intresset är stort överallt! Det är ju i grunden konsumenterna som har startat hantverksrevolutionen genom att efterfråga något annat än vad som funnits till hands. Den utvecklingen ser likadan ut var man än är. Men för oss övriga Sverige är ganska perifert så därför satsar vi alla först och främst på den lokala marknaden.
Ni gör ju inte bara öl utan läsk också, bland annat Hjortrongranat som fått en del uppmärksamhet. Vad händer på läskfronten?
– Precis! Vi inledde ett sidospår i början av 2017 då vi tillverkade vår första hantverksläsk. Då var det väldigt få som förstod vad vi höll på med. Idag har vi fyra olika sorter som fått otrolig respons. Nu har vi precis inlett ett samarbete med en nationell distributör. Det innebär att fler kommer att kunna prova hur äkta norrländsk läsk utan fusk smakar. Vi kommer också att presentera flera nya smakupplevelser inom kort. Det gäller för övrigt på både läsk- och ölsidan.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!