Foto: Maria Wall

Kom, låt oss lufta våra fördomar!

Att ha fördomar visar i regel på okunskap i någon form. ”Stockholmare är smartare än lantisar”, var nåt som Anna Kinberg-Batra sa när hon var ung moderat och ville klättra på karriärstegen i Stockholm. Kanske bidrog det till hennes fall när hon valts till partiledare?

Donald Trump har lyckats bli amerikansk president med att bygga hela sin politik på lögner och fördomar så man ska nog inte underskatta fenomenet i sig. Han vann ju valet!
Även jag har nog fördomar, men för att få ihop en krönika på ämnet la jag ut en fråga på Facebook där jag frågade mina vänner: Jag utgår från att inte du har några fördomar, men vad har andra för fördomar tror du? Det här är ett axplock av svaren jag fick.

”Bara äldre människor har fördomar”
Den förste som svarade var konstnären Lars A Persson. Han skrev:” Intressant ämne, det är bara äldre människor som har fördomar!” Jag svarade: Men blir inte äldre människor klokare med tiden? Varpå Tina Helene Eriksson skrev: ”Jag jobbar med att ta hand om äldre och kan bara svara Nej på den frågan.” Okej, där kom en sakkunnig.
Men de lite äldre fortsatte bekänna: Birgitta Lundström skrev: ”Klart jag har fördomar. Försöker bearbeta dom hela tiden.” Pamela McDowell skrev: ”Alla har vi fördomar! Både positiva och negativa sådana.” Jag får alltså ganska allmänna svar tills pensionären och vissångaren Christer Jilder skriver: ”Hur många är det som tyst tänker ’ja nu var det väl ett gäng invandrare förstås’ när vi ser rubriker om knivslagsmål, gängbråk mm. men vi säger det inte högt.”
En klockren fördom! Jag erkänner att jag tänker likadant. Kanske för att jag är äldre jag med?

”Skelleftebor och andra”
Att umebor ofta häcklar kusinerna i norr, Lundmark och Marklund, det vill säga alla skelleftebor beror nog till stor del på avundsjuka. Dels tjänar de lite mer per capita, dels är de okomplicerade och läser bara Norran och så har de ju ett hockeylag som överglänser Björklöven. Mats Andersson skriver: ”En fördom som vissa hävdar är att Skellefteå skulle vara ett bra hockeylag.” Svar på tal kom från Peter Johansson: ”Fördomar som fört dem till final igen, lömskaste fördomen av dem alla!” Patrik Syrén uppväxt på Mariehem som nu bor i Stockholm skriver: ”Stockholmare är otrevliga, göteborgare har mindervärdeskomplex, umebor är trevliga och journalister är lata.” Att journalister skulle vara lata tar jag som ett personligt angrepp och svarar: ”Här har du rätt Patrik. Jag låter ju faktiskt läsarna skriva min krönika!”
Några hoppar på stadsdelar i stan: Ålidhem, Mariehem, Berghem, Teg. Alla stadsdelar tycks vara smartare än Grubbe. Jo det är ju sedan gammalt. Men så kom något helt otippat. Lab-assistenten, munspelaren och surrkusen Jan Törnblom skriver: ”Jag har inga fördomar men degernäsbor ska man passa sig för.” Hoppsan! Vad kom det ifrån?

”Rödhåriga är gudar i sängen”
Janne Herrlin och Thomas Petterson tycker att det är en giltig fördom att anse att de som gillar dansbandsmusik är korkade. Ett helt koppel av inlägg handlar om Svenska Akademien vars ledamöter representerar det mesta utom snille och smak. Hur folk ser ut och uppför sig ger också anledning till repliker. Radiomedarbetaren Nina Allergren skriver klokt: ”Så klart jag har fördomar. Bland annat utgår jag ifrån att vackra män är astråkiga eftersom de aldrig behövt använda sina hjärnor till att vara roliga, vilket är den viktigaste intelligensen som finns. Jag har hittills aldrig blivit överbevisad.”
Diskussionen blir snart eldfängd när Björn Svennerstam hävdar: ”Alla rödhåriga är ena jäkla argsinta typer.” Jag svarade ”Du är ju är psykiater så det kanske stämmer, men vet du varför rödhåriga kvinnor ofta har gröna kläder?” Han svarade: ”Nä, där står vetenskapen frågande.” Birgitta Bjurström kan allt om mode och är skräddare svarar: ”Försök matcha andra färger till rött hår får du se hur lätt det är!” Ett typiskt syrligt svar från den vassaste näbben i stan. Tina Helene Eriksson, samma person som finns med i början av krönikan och som jobbar med äldre, avslutar debatten om de rödhåriga med: ”Fast de är gudar i sängen!”

Summering av coachen
Jag skulle tippa att den här krönikan kommer att diskuteras över köksborden hemma hos er eller på er arbetsplats i personalrummen. Det är valår i år och de valkampanjer som dragit igång vittnar om att fördomar lär användas i alla läger för att knyta till sig sympatisörer. Jag som jobbar i media får ofta från det borgerliga lägret höra att jag är socialist eller miljöpartist. Det är en fördom jag kan leva med. Bo Zolland som är duktig på att designa racerbåtar och bilar men som inte är så särskilt förtjust i journalister eller akademiker, skriver: ”Min självupplevda fördom kommer från tolv år av jobb på Skytten och Krogen Krogen. Att ’kultureliten’ och inte sällan akademiker är de snålaste människor jag någonsin stött på. Tänk Ove Sundberg x 10.”
Avslutningsordet går dock till Mats Stålnacke som är bibliotikarie och vänsterpartist. Han skriver: ” Jag är övertygad om att den som har minst med fördomar är den som är medveten om att den har fördomar, för då är man på sin vakt mot eventuella fördomar.” Så, kära läsekrets, har vi rett ut det här ämnet nu? Eller har vi hällt bensin på brasan?

Ja du Nicklas. Eviga frågan för liberale kommunpolitikern Peder Westerberg tycks vara att få till en gästhamn i älven. Frågan har utretts i snart tio år men det blir ju aldrig av! Vad har du för relation till båtar och båtliv? Åror, segel eller aktersnurra? Gå till sjöss i nästa krönika!
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!