Foto: Maria Westling

Fem frågor: Susanne Vikström

I helgen är det dags för Björkstakattens internationella kattutställning i A3 Arena i Umeå. Omkring 2000 besökare väntas, och runt 200 utställare kommer finnas på plats. En som brinner för både katter och utställningen är Susanne Vikström från föreningen Björkstakatten.

Hejsan Susanne! Kan du berätta lite om vad som händer på Björkstakattens kattutställning i helgen?
– Ett av de främsta syftena med utställningar är att sprida kunskap och kännedom om god katthållning till alla besökare. Vårt gemensamma mål och intresse är att höja kattens status och livskvalitet. Ofta glömmer många bort detta viktiga syfte och fokuserar på att utställningen är en skönhetstävling för våra katter. Den största delen av dagen sitter katterna i sina burar och besökare kan gå runt i lokalen och se på dem. Besökarna kan även rösta på sin favorit och i slutet av dagen presenteras publikens favoritkatt. Katterna är indelade i olika kategorier beroende på ras och bedöms av domare. I slutet av dagen utser domarna utställningens bästa katt, och det är verkligen en show för publiken. Det brukar vara ett fantastiskt jubel och glädje när en katt vinner best in show – BIS!
Är det mest lokala
utställare och besökare, eller kommer de långväga ifrån också?
– Vid vår utställning kommer det inte bara utställare från olika delar av Sverige utan även från andra länder som Norge och Finland. De flesta utställare kommer från området med Sundsvall i söder till Luleå i norr. Vi har även ett antal utställare från Mälardalen detta år. Besökarna som kommer till utställningen för att se på katter är till största delen de som bor i närområdet Umeå.
Har intresset för katter och kattutställningar förändrats under senare år?
– Själv har jag haft sibirisk katt och varit med på utställningar sedan 2011. Med det relativt korta tidsperspektivet tycker jag att intresset för katter har ökat. En kattutställning är ett bra tillfälle för människor att träffas där det gemensamma ämnet och intresset är katter. För oss som kattuppfödare träffar vi andra uppfödare och lär av varandra, om kattrasen och om katter i allmänhet. För de som går i kattköpartankar ger utställningar dem en möjlighet att prata med kattägare och uppfödare som har stor kännedom och kunskap om olika kattraser. Jag tycker att en helg på utställning är helt fantastisk då vi får beundra alla dessa vackra katter och prata katt helt ohämmat med andra kattentusiaster!
Vad tycker katterna egentligen om att vara med på utställningar?
– Jag brukar tänka att katterna är fantastiska som under två dagar befinner sig i en ”enrummare” bestående av kök, sovrum och toalåda på samma gång. De flesta katter som är på utställning brukar ta det hela med ganska stor ro och sover mycket. Många katter älskar att visa upp sig och verkar veta hur vackra de är. Det finns givetvis katter som inte tycker om uppmärksamheten och närvaron av andra katter och för dem brukar utställningskarriären vara väldigt kort.
Björkstakatten grundades 1985 och är en väldigt aktiv förening. Vilka andra aktiviteter har ni?
– Vi har en fantastiskt aktiv kattklubb och det är tack vare våra engagerade medlemmar! De kommer med förslag på aktiviteter som kan göras för våra medlemmar och för att få fler intresserade av katter. På torsdagkvällarna anordnas tematräffar i vår klubblokal och de behandlar allt från allmänt kattsnack till pälsvård och näringslära. För uppfödare har vi haft extra uppfödarträffar för att lära oss mer om avel och få ta del av andras erfarenheter. Klubben arrangerar även seminarier med inbjudna talare och då samarbetar vi även med de andra kattklubbarna i norr. Vi anordnar kurser i allt från kattmassage till fotografering av katt. Kattkafeér med kattagility är populära och alla som är intresserade av katter är varmt välkomna. Sedan ska vi inte glömma vår årliga julfest och vår sommarfest där alla medlemmar är välkomna att äta och surra katt tillsammans!
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!