Foto: Maria Wall

Snart vet du skillnaden på Bitcoin och Blockchain

För att inte förvirra våra läsare mer än vanligt kan det vara på sin plats att poängtera att bit-coins inte är en fysisk produkt utan en digital valuta med en rätt spännande både historia och framtid.

Mycket kan hända i Holmsund och Robertsfors, men förhoppningsvis inte det – det skulle nog mottagas med stor förvåning på andra digitala hot-spots runt om i världen.
Bitcoin skapades för tio år sedan av en anonym figur på nätet som kallar sig ”Satoshi Nakamoto” för att möjliggöra betalningar över internet direkt mellan användare, men huvudsakligen för att koppla bort de onda bankerna ur ekvationen.
Det här är både revolutionerande och revolutionärt
Det finns en teknik bakom bitcoin som ni kan kokettera med på nästa parmiddag – om ni förstår kommande rader – som kallas block-chain, på svenska block-kedjor. De är grunden för den digitala valutan, det som ska möjliggöra och säkerställa transaktioner av det här slaget.
Ni kan till exempel säga: ”att det (såklart) är viktigt att hålla isär Bitcoin och Blockchain ...”
Bitcoin är alltså inte Blockchain utan Bitcoinen framställs med hjälp av Blockchain-tekniken – till och med i Holmsund och Robertsfors.
Nu till den solklara förklaringen:
En block-kedja är ett sammanhållet system – en distribuerad databas – för dokumentation av transaktioner som alla deltagare i ett nätverk har tillgång till men som ingen enskild part kan manipulera. Tekniken är applicerbar på en hel rad transaktionsrelaterade utmaningar, inte bara inom bank utan även inom hälso- och sjukvård, logistik, försäkringar, energi, med mera. Syftet är att upprätthålla ett öppet och distribuerat system för dokumentation av transaktioner med minimal involvering av tredjepart.
Klart som korvspad, eller hur? Ett gemensamt system för att dokumentera debet och kredit.
Vad man vill göra och erbjuda i Holmsund och Robertsfors är att värda denna data. Ironiskt eller passande, beroende på hur man ser på världen och framtiden, att det är i två klassiska bruksorter i Västerbotten som den här utvecklingen sker.
Det här är dock inte en engångsföreteelse utan del av en framväxande industri som passar sig alldeles utmärkt för norra Sverige – eftersom vi har bra digital infrastruktur men framförallt ett överflöd av utrymme och kyla. Vi snackar alltså serverhallar, som redan lockat globala aktörer som Facebook och Google till vår del av världen.
Då och då uppstår såna här milstolpar i vår utveckling. Ett annat exempel på revolutionära, medborgardrivna alternativ är operativsystemet Linux – som initierades av en finne som hette Linus men bygger på open source-idén där många kan vara med att skapa ett program eller system som alla kan ta del av gratis.
Styrkta av ny teknik och horisontell kommunikation (läs: internet) kan vi tillsammans kreera och konkurrera kollektivt mot status quo – mot det för närvarande rådande systemet, som i sitt DNA har byggt in, sparat och befäst en rad spelregler, av vilka de flesta gynnar få istället för många.
Är det nån institution som förtjänar en näsbränna, alternativt att tjäras och fjädras och jagas ut från marknaden så är det väl traditionella banker. Man behöver bara läsa Torgny Lindgrens ”Ormens väg på hälleberget” för att förstå det oschyssta i att sätta folk i skuld och bygga en bransch av det.
Vi är väl alla överens om att bankerna redan förbrukat sitt förtroendekapital, men att det också är oerhört svårt att göra någonting åt traditionella inrättningar av det där slaget.
Ibland behövs det en revolution för att få till en ändring, ett så kallat paradigmskifte, och allt oftare, som tur är, är det teknik idag som revolutionerar.

Benny: jag är ju för att vi är öppna med våra fördomar, eftersom det är enda sättet att få bukt med dem. Kan inte du ta och ventilera dina roligaste fördomar. För det är ju precis som Dr Phil säger: ”du kan inte förändra det du inte erkänner”.
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!