Fem frågor: Frida Selander

”När du går på känsla är du alltid i tid” är namnet på Frida Selanders nya album, hennes tionde, som släpps fredag den 6 april. Samma kväll spelar hon också i Studion här i stan för att sedan bege sig ut på en liten turné till bland annat Luleå, Skellefteå och Stockholm – och till Umeå igen den 9 maj.

Hejsan Frida! Du släpper ditt nya album, ”När du går på känsla är du alltid i tid”, nu på fredag. Vad kan du berätta om det?
– Jag och producenten Oskar Sandlund ville skapa något långt mer intimt och naket än tidigare grejer vi gjort. Ett ljudlandskap där man riktigt får känna min närhet, i en slags ensamhet som samtidigt är omringad av lekfullhet och värme. Inspelningarna är skapade runt min röst. Gitarren är sedan länge mitt verktyg för ackord och melodi, men även det har utmanats, av andra instrument som nu agerar fundament i låtarna. Jag har närmat mig ett mer berättande uttryck. Något jag lever ut på den här skivan, där texterna och sången står i centrum.
Du har också bytt språk från engelska till svenska denna gång...?
– Jag har valt att sjunga på svenska, som jag upplever har en ursprunglig och sinnlig kraft. Och tar mig närmre lyssnarna.
Hur gick arbetet med albumet – blev det som du tänkt dig?
– Det är en process hela tiden, allting är en process. Föränderlig. Det går inte att planera hur saker ska bli. Det bästa händer när man minst anar det. Jag har haft roligt när jag gjort det här albumet.
Och nu gör du föreställning av albumet. Hur känner du för att spela live?
– Att få kontakt med publiken har alltid varit viktigt för mig. Publiken är lika mycket artister som jag. En konsert är nåt man gör tillsammans. Idén att göra en föreställning är nåt som växt fram. Jag har varit och nosat på olika uttryck i ett par års tid. Jag gillar att utmana mig själv, för då kan jag utvecklas. Och bli motiverad. Efter att ha stått och sjungit mina låtar på scener tusen gånger var det dags att hitta på nåt nytt.
Vad ser du fram emot mest just nu?
– Att få möta publiken! Ooooh.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!