Foto: Mikael "Big Papa" Bergström

Big Papa: Dragracing med bröderna Sundqvist

Som jag i tidigare artiklar nämnt råder det aktiviteter i många garage under vintersäsongen. Jag besökte för några veckor sedan en av Umeås motorprofiler, Daniel ”Bagarn” Norberg, och har nu tagit mig till två unga grabbar som framledes kommer ta över den växande motorkulturen och motorsporten dragracing.

Familjen Sundqvist med grabbarna Hampus och Ludvig bor i byn Bjännsjö strax utanför Umeå. Jag har stött på familjen tidigare nere i Tierp på EM i dragracing varför min nyfikenhet på vad de nu gör i vinter måste stillas, då jag hört ute på gatorna att det råder febril verksamhet i deras garage.
Pappa Fredrik Sundqvist är inte helt okänd i motorkretsar och har en gedigen erfarenhet från dragracing då han själv tävlade på 90-talet, samt från motorkulturen i Umeå där han idag är ordförande i bland annat SHRA, Swedish HotRod Association. Fredrik tävlade med sin Dodge Dart från -68 i en dragracingklass för gatbilar som kallades ”Bracket”. De som var med på den tiden har nog inte glömt den bilen då den var en av de snabbaste i denna stad med omnejd. Fredrik supportar idag sina killar och känner sig, som han själv säger, ”lyckligt lottad” som har fått sina båda grabbar lika intresserade av sporten som han själv. Både i förarbrunnen och i verkstaden.
Den äldre av sönerna, 14-årige Hampus, har hunnit hålla på i sex år redan och kör nu sin andra dragster i klassen JR Modified. Det innebär kortfattat att han kör en 500cc etanolbil där han slåss med sin egen idealtid. Tävlingssträckan är något kortare än den de vuxna kör och når 201 meter. När Hampus trampar plattan i mattan går 0-100 km/tim på bara 4,5 sekunder för att sedan nå maxfarten på 137 km/tim. Tiden som siktas på är 7,9 sekunder för hans klass. Hampus började tävla då han var åtta år, vilket också är lägsta ålder för juniorerna. Sen får man köra som junior till 18 års ålder om man så önskar. Men man kan kliva in i tyngre klasser redan vid 16 års ålder vilket så klart Hampus planerar. Hampus gjorde sin tävlingsdebut som gokartförare redan vid fem års ålder, men fastnade som sin far sedan i dragracingen istället. Hampus dragracingbil som han började tävla med gick till lillbrorsan för några år sedan. En ny köptes då in som hela familjen tillsammans plockat ner och totalrenoverat. ”Jag har lärt mig jättemycket och tycker det är jättekul att vara med pappa och brorsan i garaget”, säger Hampus. Självklart finns det stora idoler även inom dragracingen och grabbarnas största är nog svensken Jonny Lindberg och amerikanen John Force. ”Min dröm är att få åka till USA och tävla och träffa dem”, säger Hampus, och lille-bror Ludvig nickar och önskar så klart detsamma.
Ludvig som är tio år har tävlat sedan han var åtta och kör i en lägre juniorklass som heter JR Stock, vilket innebär mer strypt motor på 206cc och att bilen körs med vanlig 95-oktanig bensin. Men de maskinerna är inte att leka med heller utan når toppfarten 85 km/tim på 12,9 sekunder. Ludvig ser upp till storebror och håller jämnt tempo med honom i utvecklingen. ”Det finns tv-spel att träna reaktionen på, men banan är den bästa”, säger Ludvig. Dragracing är ju en reaktionssport. ”Är man inte snabb är man borta direkt”, säger Ludvig. Körningen är såklart rolig. Men grabbarna berättar om och återkommer hela tiden till det som händer runtomkring i depån och att det är lika viktigt. ”Man får nya vänner från hela landet. Kön eller ålder spelar ingen större roll utan vi hittar på jättemycket roligt på kvällarna bland våra monterplatser och i husbilarna.” Ludvigs tävlingsbil står redan klar och lastad i racingbussen. Hans nyinköpta dragster står uppställd i grabbarnas eget garage. Ludvig jobbar med att ha den klar för nästkommande säsong då han ska åka ännu snabbare och ta in mera på brorsan. ”Storebrorsan har ju en EPA-traktor nu också som vi bygger på, så det finns att göra och det är jättekul att hjälpa honom.”
Husbilar och rullande verkstäder krävs och kostar pengar. Mat, logi, tävlingsavgifter, resor, och tävlingsbilarna – allt kostar. ”Vi har två stycken som ska stå startklara och vill vara med så mycket som möjligt varför summor närmare 85 000 till 90 000 för den korta säsongen snabbt äts upp. Sponsorer har vi inga ännu. Men grabbarna har mycket ytor på bilarna och sponsorer är välkomna att höra av sig”, säger pappa Fredrik.
Grabbiga reportage kanske, men tilläggas måste att dragracing absolut inte är bara en killsport utan engagerar många tuffa tjejer också, vilket jag kommer skriva mer om!
MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Fler Artiklar
Klicka och läs!