Foto: Maria Wall

Bygg en ”Roslagsbana” till Holmsund!

Jo nog har det varit många klagomål på tågen som inte går i tid och vad det kan bero på.

Oftast är det söderut där rapporterna i tv från Centralstation i Stockholm visar upp hur resenärer som skulle fira jul nånstans vackert får sitta kvar med sina resväskor och påbyltade ungar som skulle till Kalmar, Malmö eller Luleå. Det har brunnit i någon relästation någonstans och ingen vet riktigt när tågen kan gå igen. Banverkets fel? SJ:s fel? Privata tågbolagens fel? Kanske till och med regeringens fel? Såna gånger är det fel på allt.

Finkänsliga lok med datorer
Även tågen som kör i våra trakter tycks ha ständiga problem, ständigt under denna årstid. Någon som försvarade Norrtåg menade att de moderna loken nuförtiden var finkänsliga datormaskiner, så lite överseende kunde man väl ha? Innan allting hade ”finjusterats med mekaniken”. Well. De som pendlar till Hörnefors, Nordmaling eller Övik skulle nog hellre föredra gamla hederliga diesellok som klarar att gå i alla väder. Gärna med stinsar och konduktörer och vid stationerna en tant i luckan som säljer biljetter. Såna man kan lita på!
Jag vet inte hur många tågresenärer jag har träffat på kvarterspuben Lottas, som sitter och kollar i sina mobiler på appar för att få reda på när tåget går. Allt är försenat! Ja, jag tar väl en öl till då, säger de. Medan jag väntar!

Jag litar mer på bussen
Jag har alltså inte åkt på Botniabanan än och jag tror jag har skrivit om det förr. Att köpa biljetter över mobilen är för modernt för mig. Eller ha tidtabellen på nån app. Förmodligen funkar det likadant på bussarna numera men jag har åkt med Norrlandskustens bussar sedan jag var ung och ska jag till Robertsfors, Hörnefors eller Övik så tar jag nog hellre bussen för den går i tid och jag vet att jag kommer fram. Och ska jag till Stockholm så flyger jag. Trots att jag hatar säkerhetskontroller av alla de slag. Men även flygen drabbas av förseningar har jag märkt. Vanligtvis beror det på vädret.
Men visst kan det vara mysigt med tåg! Jag såg ett inslag på kulturnyheterna med ett gäng poeter som skulle till Littfest i Umeå. De älskade att åka tåg för där fick de så kreativa tankar. Jag minns själv dunket från skenskarvarna när jag åkte tåg som barn. Det var bra musik att somna till.

När åkte jag tåg senast?
Eftersom det är som det är med mig och de moderna tågen där allt som förenklats är för mig krångligt, så är tågresor något jag mest har i minnet. När åkte jag tåg senast? Kanske var det i England senast för tio år sedan ungefär. Vi åkte från Exeter till London med ett sånt pendlartåg det talas om i alla dessa tv-program där pensionärer köper hus på den engelska landsbygden. Nåja, det var en trevlig resa minns jag. Englands böljande gröna kullar och några förorter innan London. Slough, hette en. Trist ställe där jag tror att de spelade in ”The office”.
Tågluffat har jag aldrig gjort. Jag var nog för gammal för det när det infördes. Jag tillhör generationen som liftade genom Europa i slutet av 60-talet. Det gick bra det med.

Kan du ”kommunickan?”
Apropå tv-inspelningar så minns jag att också åkte med Roslagsbanan från Stockholms city ut till Danderyd någonstans när vi spelade in ett frågeprogam om djur som vi gjorde för TV3 med Ling & Co.
Ett trevligt tåg det, tycker jag, och undrar om det inte är en sådan linje som borde gå mellan Umeå och Holmsund? Rälsen är ju där redan och senast jag åkte den sträckan med rälsbuss var med ett gäng tågentusiaster i Svenska Järnvägsklubben, det måste ha varit för 40 år sedan!
Entusiasterna som följde med på den resan kunde kommunikationstidtabellen, eller ”kommunickan” som den kallades, utantill. Idag lär väl den finnas på en app, naturligtvis. För nördar som vill leta på nätet.
Det är valår och därför pratas det återigen om en Norrbottniabana. Ett sånt projekt lär bli ännu mer gigantiskt än Botniabanan som väl gick på ca 14 miljarder med alla tunnlar som finns där.
Nej bygg en Roslagsbana till Holmsund. Det räcker bra för mig.

Ja du Nicklas. Det är som sagt valår i år och jag har sett att de politiska budskapen från i princip alla partier handlar om ”trygghet”. Vi bor ju inte i krigshärdar som i mellanöstern men partierna här vill gärna beskriva Sverige som otryggt – för att sedan göra någonting åt det. Skriv fritt om hur du ser på det.
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!