Foto: Ung Företagsamhet Västerbotten

Fem frågor: Julia Forsberg

”Entreprenörskap på riktigt” är en mässa nu på lördag i centrala Umeå där över 100 av länets unga företagare möter allmänheten och visar upp vad de gör. Ung Företagsamhet jobbar med att ge gymnasieelever chansen att driva ett företag – med allt vad det innebär – under skoltid; och en som vet mer om detta och om mässan den 17 mars är Julia Forsberg, projektledare för Ung Företagsamhet Västerbotten.

Hejsan Julia! Kan du berätta lite om vad händer på ”Entreprenörskap på riktigt” på lördag?
– På lördag kommer vi samla 122 stycken UF-företag i centrum där de får chansen att visa upp och sälja sina produkter. Alla är välkomna att besöka mässan och dessutom kommer det finnas chans att lyssna till pitchar på Rådhustorget under dagen. Framförallt kommer det vara en grym energi som jag hoppas alla umebor tar chansen att ta del av.
Vilka är det som ställer ut – och vad ställer de ut?
– På plats finns gymnasieungdomar från hela Västerbotten, och som besökare kommer du kunna hitta allt från de som skapat en mobilguide för pensionärer, till de som tillverkat snygga renhornsljusstakar, till företag som säljer glaserade popcorn i flera spännande smaker.
Vad är tanken med att hålla till i shoppinggalleriorna MVG och Utopia?
– Det är första gången vi har mässan i centrum, och att kunna låta UF-företagarna ta plats och få en chans att synas bland andra etablerade företag känns fantastiskt. Centrum är en viktig plats för handeln och jag tror att unga personer med nya idéer är ett sätt för stadskärnan att fortsätta utvecklas på ett positivt sätt.
Hur skulle du säga att intresset för företagande är bland unga?
– Sett till hela Sverige så har vi fler UF-företagare än någonsin, så intresset för entreprenörskap bland unga ökar. Forskning har också visat att personer som fått testa på UF-företagande redan i skolan i större utsträckning startar företag senare i livet. Dessutom har de lägre arbetslöshet än andra. Så ju tidigare man får testa på entreprenörskap, desto bättre.
Finns det något som utmärker det unga företagandet i Västerbotten jämfört med övriga Sverige?
– Det finns ett stort stödsystem för de unga som vill starta företag, och många goda exempel att ta del av. Jag kan också se en trend bland våra UF-företag att det är allt fler som jobbar med hållbarhet och sociala frågor, vilket känns som en bra utveckling inför framtiden.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!