Foto: Bonhams

Bilar från A till Ö: Bockbräda och bocköga blev bilar med Buck

Vad har hästsparkar och hästkastanjer gemensamt? Jo, de har på olika sätt lett till namn på några av de första amerikanska bilmärkena.

Det engelskspråkiga uttrycket bucket list betyder ungefär ”förteckning över det man vill hinna med att göra innan man dör”. Ordagrant översatt blir det ”hinklista”, men vad har hinken med döden att göra? Jo, ursprunget till uttrycket är att en av engelskans många skämtsamma omskrivningar för att avlida är kick the bucket (”sparka hinken”). En bucket list är alltså en lista på sådant som man vill göra innan man slutgiltigt sparkar sin spann.
Uttrycket bucket list verkar ha uppstått någon gång omkring 2006 (uttrycket kick the bucket är betydligt äldre – det står exempelvis i Norstedts engelsk-svenska ordbok från 1959). År 2007 kom så den amerikanska filmen Bucket List. Den handlar om två dödligt sjuka herrar som möts på lasarettet och bestämmer sig för att göra det mesta av de månader de har kvar (och de blir naturligtvis vänner under tiden). Den som översatte filmen till svenska verkar ha ansett att uttrycket inte var tillräckligt inarbetat i vårt land, för när filmen gick upp på svenska biografer hade den fått titeln Nu eller aldrig. Och detta trots att översättare av filmtitlar tycks tycka att en engelskspråkig originaltitel endast i undantagsfall behöver översättas till svenska. Jag tycker att man ska använda svenska om man kan, och föreslår därför ordet spannmål för det som en person ämbar, förlåt – ämnar, göra innan personen är pyts väck.
På min egen lista står det: ”Hinna till bokstaven Ö”. Därför är det nu hög tid att presentera dagens bilar. Man skulle kunna säga att det blir en Buck-lista. Bilar från A till Ö handlar i dag nämligen om några bilar vars namn börjar på ”Buck-”.

Sparkskyddet som blev bil
Det engelska ordet buck betyder bland annat ”bocka”. Det bockande som avses är dock inte något artigt bugande utan det som en häst gör när den sänker huvudet och sparkar bakåt. Om en häst gör detta när den drar en vagn kan det gå illa för kusken, som ju i de flesta fall sitter strax bakom hovarna. Därför utrustades låga hästdragna vagnar ofta med en bräda framför kuskbocken. I Nordamerika kallades denna bräda buckboard (det engelska ordet board betyder bland annat ”bräda”). Med tiden kom buckboard att bli en benämning på själva vagnstypen – enkla, låga, vagnar som var avsedda för både gods och passagerare. När sedan vagnarna fick motorer blev buckboard beteckning på öppna bilar med lastutrymme (föregångare till den biltyp som nu kallas pickuper). Bland andra amerikanska bilmärket Waltham-Orient kallade i sina annonser från 1900-talets första årtionde en av sina karossversioner för Buckboard.
Men hur kul är det egentligen med en bil som heter som en bräda? Så verkar amerikanen Albert J. Seaton ha tänkt när han 1902 grundade bilmärket Buckmobile. Denna enkla, öppna bil med sitt lilla flak där bak var en typisk buckboard men i namnet byttes brädan ut mot mobile, som betyder ”rörlig”. För säkerhets skull skrev dock Buckmobile i sina annonser att bilen var en buckboard. På fotografier föreställande de första versionerna av bilen syns en rejäl skyddsskiva i fronten och släktskapet med de hästdragna buckboardarna framträder tydligt. Senare versioner hade motorn fram i stället för under ”kuskbocken” och liknade därför mer de bilar som vi är vana att se nuförtiden.

Buckeye kom först
Även Amerikas första bensinbil hade ”buck” i namnet. Den var dock inte uppkallad efter en bräda utan efter ett helt träd. Bilen hette Buckeye och byggdes 1890-1891 av John Lambert i delstaten Ohio. Buckeye var troligen det första bensindrivna bilmärke som gick att köpa i USA. (Att bilen var mycket dyr och att ingen ville köpa den, det förändrar ju inte den saken.)
I fallet Buckeye betyder buck-delen inte ”sparka bakut” utan ”bock”. Men på engelska är buck beteckning på handjur av flera olika arter, alltså inte bara sådana som vi på svenska kallar bock, utan också ren, hare och kanin.
Att bilmärket fick namnet Buckeye beror på att bilarna byggdes i Ohio. Alla amerikanska delstater med självaktning har ett smeknamn. Ohios alias är Buckeye State, vilket kommer sig av att en hästkastanjeart (aesculus glabra) trivs bra i denna del av Nordamerika. På engelska kallas arten bland annat American buckeye eller Ohio buckeye. Och att trädet kallas buckeye beror troligen på att frukten liknar ett öga (”eye”) från någon av de djurarter som på engelska kan kallas buck.
FREDRIK ANDERSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!