Foto: Peter Öberg

Fem frågor: Petra Edström

För tolfte året i rad är det dags för House of Metal. Umeås egen hårdrocksfestival äger rum 2-3 mars på Umeå Folkets hus och i år spelar bland andra Meshuggah och Nocturnal Rites. Vi passade på att ställa några frågor till festivalgeneralen Petra Edström.

Hejsan Petra! På fredag drar House of Metal igång. Vad förväntar du dig av helgen?
– Det är den roligaste helgen på hela året! Jag har alltid som ambition att jag ska hinna se lite av alla band men så blir det ju aldrig eftersom man blir upptagen med annat. Vi har världens bästa publik, det är de som skapar hela stämningen på festivalen, så som vanligt förväntar jag mig fest, glädje och bra konserter.
För tio år sedan spelade Meshuggah på House of Metal, och nu är de tillbaka. Hur stort är det – och är det någon annan bokning som är lite extra kul?
– Det är stort! Meshuggah blir ju bara bättre med åren och det märks att våra festivalbesökare är peppade på att se dem. Personligen tycker jag också att det är riktig kul att vi fick till bokningen av isländska Sólstafir. Jag hoppas verkligen att jag hinner se lite av deras spelning. Och självklart Nocturnal Rites!
Vad är roligast med att
arbeta med festivalen?
– Roligast är att jobba tillsammans med mina kollegor: Lisa Magnusson, Tommi Konu och Mats Björklund. Största utmaningen är så klart att få bokningarna på plats, vilket är mycket svårare än man kan tro. När vi lyckas och när vi tycker att vi har en lineup som håller känns det fantastiskt.
Om du kunde boka ett band helt fritt, från historien eller fortfarande aktivt, vilket skulle det vara?
– Om jag fick välja helt fritt från historien skulle jag boka Pantera. Jag hann aldrig se dem och det är något som grämer mig.
Du arbetar också med andra nöjen och evenemang i Umeå Folkets hus. Om man tittar bortom House of Metal, vad händer då?
– De större arren just nu är planeringen inför Schlager Nu & Då, en fest som Bedros Sakayan och Dick Selberg har hos oss den 28 april, och Studentbalen 8 juni som vi själva arrangerar. Förutom det så är det snart dags för uteserveringstider så vi planerar för fullt för vår nya takterrass på TC samt den nya uteserveringen i markplan. Tror det kommer att bli det bästa hänget i stan.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!