Skulpturparken visar konst i världsklass

För varje år, sedan starten 1994, har skulpturparken på Umedalen vuxit successivt, blivit ännu mer mångfasseterad och intressant och ägnats allt större uppmärksamhet. I början av sommaren, den 7 juni, var det dags för parken att få ytterligare livskraft tack vare årets utställning ” Umedalen Skulptur 2008”. – Det här är den bästa utställningen hittills. Vissa verk är helt enkelt fantastiska, säger galleriägaren Stefan Andersson.

Umedalen Skulpturpark består alltså dels av permanenta inslag som Balticgruppen köpt in, fram tills nu 31 stycken, dels av tidsbegränsade utställningar. Sommarens biennal är den elfte gången i ordningen och presenterar tolv nya verk.
Som vanligt är det Galleri Andersson Sandström i samarbete med fastighetsbolaget Balticgruppen som står bakom.
Bredden och kvaliteten på skulpturerna är imponerande. Inte bara för oss lekmän – även Stefan Andersson själv är aningen tagen:
– Mixen av verk och konstnärer är väldigt lyckad… det blev faktiskt ännu bättre än vad vi hade hoppats på. Under arbetets gång kan det vara svårt att se slutresultatet framför sig, men nu är vi oerhört nöjda. Det enda som känns svårt är hur vi ska kunna toppa det här i framtiden.

Levande företagspark
Galleri Andersson Sandström och Balticgruppens samarbete ute på Umedalen startade som sagt 1994. Balticgruppen hade köpt mentalsjukhuset Umedalen av Västerbottens landsting redan 1987, och var fullt uppe i sitt arbete med att förvandla den gamla sjukhusmiljön till en levande företagspark.
En naturlig del av det arbetet var att addera ett mjukt element i området – kultur.
Resultatet har blivit en livlig företagspark med dagis, skolor, bibliotek och vårdcentral varvat med kontor, konstnärsateljéer, konstskola och galleri. Idag arbetar cirka 1 700 personer på området.
Balticgruppen beskriver själv sin kultursatsning så här:
”All verksamhet i koncernen präglas av filosofin att främjande av god kultur leder till högre livskvalitet, stärker den lokala identiteten och därmed förbättrar förutsättningarna för koncernbolagens verksamheter. Balticgruppen har genom satsningar på skulptural konst, bl a i Umedalens skulpturpark, medverkat till att göra Umeå till ett nationellt centrum för skulptural konst.”

Fantastiska konstverk
Fler än 150 framstående svenska och internationella konstnärer har genom åren ställt ut sina verk i den här parken som redan är flerfaldigt prisbelönt.
Sommarens utställning kommer att dra till sig än mer intresse – nationellt och internationellt.
– Här finns konst i absolut världsklass, det råder ingen tvekan om det. Jag vill inte plocka ut någon personlig favorit, det är upp till besökaren – men jag måste säga att några av verken är helt enkelt… fantastiska, säger Stefan.
NICKLAS BERGLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!