Alla tak behöver inte skottas

I och med att vi har den snörikaste vintern på flera år är det många tak som har mycket snö på sig. Men det är inte säkert att ditt tak behöver skottas. Bil & Bostad reder ut begreppen.

Det är först när det blir ett snölager som är cirka en halv meter som det börjar bli dags att fundera på att skotta bort snön från taket. De flesta hus i Umeåregionen är byggda för att klara tre meter lättare nysnö eller en meter packad snö.
Plattare och enklare takkonstruktion är mer känsliga för stora snömängder än lutande tak. Särskilt garage- och altantak kan behöva kontrolleras. Om din villa har ett sadeltak behöver du normalt inte skotta alls, om inte huset står i vinkel eller det finns punkter där snön samlas.
Lämna gärna kvar ungefär en decimeter snö när du skottar eftersom det är lätt hänt att skada taket, särskilt om snöskyffeln är av metall. Tänk också på att skotta lika mycket över hela taket för att undvika snedbelastning.
Att jobba på ett tak är alltid farligt men på vintern är arbetet extra svårt på grund av halka och kyla. Var två personer och se till att använda ordentliga skyddsanordningar. Se också upp med var snön hamnar när den skottas ned från taket.
Ett alternativ är att anlita professionella snöröjare.
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!