Foto: Peter Öberg

Fem frågor: Lotta Eklund

Idag är det alla hjärtans dag och många väljer att uppvakta sin partner, eller någon annan man tycker om, lite extra. Ett säkert kort är blommor och kanske främst röda rosor. Dagen till ära lät vi därför floristen Lotta Eklund, som driver Berghems blommor tillsammans med systern Mia Nilsson, svara på några frågor kring just blommor och romantik.

Hejsan Lotta! Hur mycket blommor säljer ni på alla hjärtans dag?
– Vi säljer kanske tio gånger mer jämfört med en vanlig dag. Framför allt rosor och tulpaner, men också buketter. Färgerna är mest rött och rosa.
Vad skulle du säga är mer romantiskt, en röd ros eller en stor bukett av något slag?
– Röda rosor är alltid romantiskt men en fin bukett, kanske en kärleksfull bukett tulpaner, är inte fel heller. Men det är rosor som alla, oavsett ålder, främst förknippar med romantik.
Finns det någon typ av blomma eller färg man bör undvika just på alla hjärtans dag?
– Nej. Förut var det viktigare med färgernas betydelse och blomsterspråket, men idag är det inte så. Vill man ha vitt så köper man vitt.
Hur mycket spelar trender in kring folks val av blommor?
– När det gäller högtider är det fortfarande ganska traditionellt, men andra dagar styr trenderna mer. Blommor har till exempel blivit allt viktigare i inredning. När det gäller alla hjärtans dag är en trend att det går mer och mer mot tulpaner. En anledning är priset – eftersom det är så hög efterfrågan på rosor kring alla hjärtans dag över hela världen går priserna upp. Tulpaner har vi lokalt odlade och där är priserna mer stabila.
Vem ger du en blomma idag?
– Min man, om jag orkar. Vi brukar vara ganska trötta efter den här dagen.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!