Foto: Pernilla Sterner

Big Papa: Ett rally-SM för alla

Rally-SM 2018 har startat med deltävling nummer ett som nu gått i Vännäs. Rally Vännäs arrangeras av Vännäs Motorklubb och hade en totallängd på cirka 29 mil. Man hade delat upp dessa sträckor på nio stycken – tre på fredag och sex stycken på lördag. Det var inte bara ett fantastiskt välarrangerat rally utan vi alla, såväl tävlande som publik, fick också ett vackert vinterväder till det. Det gjorde att vi var många ute i skogarna med chokladtermosar på vinterpicknick.

Många passade också på att lufta sina snöskotrar och kunde ta sig djupt in på sträckorna där magiska böjar och hopp fanns dolda. Arrangörerna hade flera publikplatser där vi i alla fall hann med att besöka två av dessa på sträcka ett och sju. Snabba trevliga böjar där många av förarna överraskades och vi i publiken fick ”wowkänslor” när snön yrde. På sträcka nio som vi avslutade med fick bilarna komma upp i maxfart stundvis. Vi njöt, samtidigt som min fotograf och livskamrat tyckte jag skulle börja köra igen. Hon skulle gärna ta kartläsarlicensen sa hon, så vem vet, annars kan ju jag läsa noterna.
Då det gäller tävlingens genomförande fanns nog inte mer att önska av arrangörerna. De hade gjort ett grymt jobb och fick hjälp av många ideella krafter som är väldigt värdefulla och viktiga för att man ska kunna arrangera ett sådant här stort rally, precis som alla markägare som ställer upp och lånar ut sina marker, och kommunföreningar och motorföreningar som behövs för bevakning och andra uppdrag. Man måste få hjälp och det fick Vännäs MK.
Något som kan vara värt att nämna som många reflekterade över efter rallyt, såväl förare, åskådare och jag, var att många visade lite respekt ute på tävlingssträckorna. Fler incidenter höll på att hända på grund av oförsiktighet på och bredvid sträckorna. Man gick efter vägen där bilarna passerade i 180 km/tim eller placerade sig i yttern på kurvorna och i vissa fall med barnen lekande bredvid sig. Livsfarligt om något skulle hända. Nu skötte sig ju de flesta, men tänk på det när ni är på en tävling. Ställ er bakom ett tjockt träd, telefonstolpe eller dylikt och alltid i en innerkurva. Förarna och deras kartläsare är proffs men gör ibland felberäkningar som kan få onödiga ödesdigra konsekvenser.
MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Fler Artiklar
Klicka och läs!