Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Sommartorpet finns i Dalarna

Efter flera år med Ernst Kirchsteiger vid rodret har Sommartorpet fått två nya programledare. Inredaren Isabelle Halling är känd från Äntligen hemma i TV4 och dekoratören Stefan Larsson gjorde praktik på programmet 2007.

Duon ska i sommar ta sig an en vitkalkad villa från 1840-talet i södra Dalarna. Bil och Bostad fick tag på dem under inspelningen av sjunde avsnittet.

Vilken potential har årets sommartorp?
Isabelle: – Det har alla möjliga möjligheter. Huset var bara ett skal tidigare.
Stefan: – Vi var alldeles chockade första gången vi kom hit. Det såg väldigt risigt ut. Men nu har vi börjat få till det riktigt bra. Det har blivit en stor skillnad på kort tid.

Hur skulle ni beskriva er inrednings- eller dekoratörstil med några enkla ord?
Stefan: – Stilren, personlig, lekfull.
Isabelle: – Färgglad och idérik. Jag tycker om att blanda gammalt och nytt.
Stefan: – Vi utvecklar varandras idéer och funkar bra ihop.

Är alla idéer som visas i Sommartorpet programledarnas egna?
Isabelle: – Ja, alla konkreta idéer i alla fall. Det är det som är vårat jobb, att tänka ut hur man kan förändra huset till det bättre. Men visst diskuterar vi mycket med de som ska bo i huset. Det är ju deras drömmar och visioner som vi ska förverkliga.

Hur kan man med enkla medel göra sitt sommarboende fräscht och trevligt?
Isabelle: – Med lite färg kommer man ofta väldigt långt. Och så kan man börja med att rensa upp lite grann. Många har ju grejer från olika tidsperioder ute på landet, saker som man har kört ut för att man inte behöver dem i stan.
Stefan: – Allt behöver inte vara perfekt. Lite mischmasch är en del av charmen.
Isabelle: – Precis, det är onödigt att göra sig av med saker som man kan göra något nytt av.
Varför är Sommartorpet ett så populärt program?
Isabelle: – Men alltså sommartorp är ju en grundsten i svenskt liv. De allra flesta har ett personligt förhållande till någon sommarbostad. Om man inte har något själv så har man säkert varit på något sommarställe när man var liten. Jag tror inte att det inreds och byggs lika mycket på sommaren någonstans som i det här landet. Vi lever för vår sommar i Sverige.

Vad har ni själva för personligt förhållande till sommartorp?
Stefan: – Min farmor och farfar hade ett soldattorp utanför Uppsala som jag var mycket i när jag var liten.
Isabelle: – Vi hade ett ställe intill Hässelby där jag sprang omkring naken, som en vilde. Det var märkligt att det var så lantligt alldeles utanför stan. Man åkte bara båt över sundet så kom man till tunnelbanan.

Hur gör man renovering roligt?
Stefan: – Man samlar ihop goda vänner och hjälps åt tillsammans. Något som är roligt är att vara sakletare och åka och fynda på loppmarknader.
Isabelle: – Renovering ÄR för det mesta roligt. Att stå och rolla en vägg kan vara alldeles befriande. Men det är farligt att ta sig vatten över huvudet och dra igång med för stora projekt. Om det är något man vet att man inte klarar är det lika bra att ta in hantverkare.
Stefan: – Om man återanvänder mycket och åker på loppmarknader behöver renoveringen inte bli så dyr.

Vad kommer att skilja årets Sommartorpet från det program Ernst Kirchsteiger ledde?
Isabelle: – Familjen som har huset kommer i år att vara med hela tiden. Ernst var mer av en rak programledare, typ: ”i dag ska vi göra det här”. Vi diskuterar mer under programmets gång och bollar idéer fram och tillbaka.
Stefan: – Vi är två, vi är yngre, vi har annorlunda idéer. I år har vi även ett tydligt miljötänkande. Det handlar mycket om att återanvända saker och ting.
ÖRJAN WESTBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!