Foto: Maria Wall

Länge leve OS och de mikroskopiska idrotterna

Hej Benny, och välkommen hem från Långtbortistan. Intressant fråga du ställer eftersom jag precis ändrat åsikt vad gäller sprint på skidor. Igen. Först var vi inte särskilt imponerande av dessa nymodigheter, men allt det där förändrades vartefter våra svenska åkare började dominera – på både dam- och herrsidan – och när Björn Lind vann dubbla guld under OS i Turin höll ju sprinten för en tid nästan på att konkurrera med vår nationalsport back then, skidskytte.

Men sportens status har de senaste säsongerna varit lika dalande som Emil Jönssons form ... fram till nyligen när jag såg en ännu värre avart – så utstuderat pinsam att jag numera känner likadant inför vingliga kurvtagningar runt Slottet som för Sven-Åke Lundbäcks mäktiga, dvärgbjörks-liknande diagonalåkning.
Jag drabbades av supersprint.
Jag hoppas verkligen för din egen skull att du inte råkat se den här grenen – över 100 meter – där den som är överlägset bäst, en norrbagge förstås, fladdrar fram som en skräddare på vatten. En liknelse som egentligen är alltför snäll.
Det ser fördärvligt ut på ren svenska. Eller håpløs på norsk.
Det ser så illa ut att den här grenen omöjligt kan överleva. Det är för oestetiskt. När det mest effektiva sättet av någonting ser ut så där måste en sportslig evolution välja bort det.
Traktor-pulling är en konstform i jämförelse. Acro-ski är inte alls löjligt längre. Nordisk kombination blir en rimlig livsstil.
Nu verkar det tyvärr som att det vankas förändringar i den traditionella sprintgrenen. Tydligen tycker nån att sprint i klassisk form har blivit för mycket ”springa på skidor” och förordar att det mest ska vara fristil på sprinttävlingarna. (Denne någon måste ju ha varit frånvarande när supersprinten röstades igenom.) Förslag ligger tydligen också om att addera hopp och gupp och andra åkattraktioner i sprinten – uppenbarligen för att göra den ännu mer ”publikvänlig” och ”spännande”, läs oförutsägbar och olycksdrabbad.
Med allt detta sagt är givetvis femmilen mer skidåkning än sprint. I varje fall de gånger den sker med 1900-tals-upplägget individuell start. Det enda som var lite skevt med den tävlingen var väl att bronsmedaljören alltid var någon som blev omkörd av ettan eller tvåan – och lyckades bita sig fast i hasorna på honom.
Men allt det här är ju egentligen oväsentligt. Det klart viktigaste inom skidsporten, inför OS, är ju att Northug är ur slag. Karma är ju något av en bitch sägs det, och om det stämmer har Petter en låååång uppförsbacke med dåligt fäste framför sig, och det är ju oerhört glädjande.
Men vilket sport som är mest genuin, som är mest utslagsgivande eller spännande, sånt gäller ju bara under serielunken, under alla olika världscuper. Under höjdpunkten OS är vi som bekant inte lika nogräknade – ingen sport är vare sig för liten eller för ointressant när det vankas blågula medaljchanser.
Vi har under åren enats som nation till militär femkamp, bågskytte, rodd, segling, fäktning, luftpistol, dubbel-trap och givetvis även curling.
Det här är ju inte någonting negativt med de olympiska spelen, utan tvärtom – en av tävlingens absoluta styrkor.
Exakt hur det här funkar går att beskrivas via de hockeyspelande tvillingarna Nevalainen – som ur sociopolitiskt hänseende intressant nog var av olika kön.
Frida (som platsade i Västerbottens TV-pucklag!) och brorsan Patrik fick väldigt olika hockeyliv – trots att de antagligen var ungefär lika bra. Patrik tjänade en bra slant på sin idrott strax under elitskiktet medan Frida antagligen tjänat uruselt på sitt kunnande – men har å andra sidan spelat ett par OS och även vunnit silver där. En utjämnande faktor och en inte alls så klen tröst för den mindre idrotten damhockey.
OS är en stor scen för idrottare i periferin. En chans att få tillbaka annat än kronor och ören på all tid och allt engagemang som de lagt ner. Så SÅKLART ska vi fortsätta följa och stötta atleterna i de undanskymda sporterna.
Det är inte mer än rättvist.

Benny: Kan du vara så snäll att rangordna alla sporter i vinter-OS efter status – och även motivera och förklara varför det är så?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!