Big Papa: Vintertider är också rallytider

För mig har det genom hela livet funnits ett samband mellan vinter och motorsport. Då man hade lämnat krypstadiet fick man följa pappa ut på isarna och skogarna där han och hans vänner tävlade i isracing och rally.

Sommartid i tonåren jobbade man på Bussjöbanan utanför Umeå där jag var engagerad i UAK, Umeå Automobilklubb. Mitt jobb var ofta att köra traktor med vält och laga hålen som uppstod under heaten eller sköta flaggorna som kurvvakt.
Men vintertävlingarna var väldigt upp-skattade då man var som minst. Mamma kokade varm choklad och bredde ostmackor. Vi barn till förarna samlades i snöhögarna och fick se våra pappor slåss om pokalerna. En fantastisk familjär tillställning var och är motorsporten som senare i mitt liv även fick mig in i rallybilarna. Först deltog jag som kartläsare och sedan som förare.

Rally-SM 2018 i Vännäs
Inte bara Umeå har varit ett mecka för motorsporten utan också Vännäs där Vännäs MK gjort och gör ett fantastiskt arbete för motorsporten och kulturen. Av just den anledningen har också Vännäs MK fått förtroendet att arrangera den första SM-deltävlingen av årets sju i rally, vilket de också gjorde 2007. Vem kan glömma det året då hemmaföraren Thomas Rådström var på topp och vann tävlingen med sin Toyota Corolla.
I år är första deltävlingen av SM samt premiären den 2-3 februari. Många ekipage har laddat och förberett sig hela förvintern för detta och utsikterna för en lyckad premiär ser goda ut då snön ligger tjock ute i skogarna och plogkanterna kommer vara riktigt höga.
Ska du ut i skogarna med familjen och titta så var vaksam på att följa funktionärers anvisningar och säkerhetsskyltning. Bilarna kommer fort genom böjen och låter inte lika högt som de gamla tvåtaktarna gjorde förr i tiden. Skogen är en tävlingsbana och ska ses som ett högriskområde där du måste iaktta största försiktighet och respektera de avstängningar och säkerhetsregler som gäller. Är du osäker finns publikvärdar och vägvakter som har all information du behöver.
Start/mål och officiell anslagstavla är förlagd till Medborgarhuset i Vännäs. SM-deltävlingen i Vännäs har en totallängd på cirka 290 kilometer med nio stycken SS (specialsträckor, tävlingssträckor) om cirka 106 km fördelat på tre etapper under två dagar.
Här finns mera info: www.rallyvannas.se.
Vi ses i Vännäs till helgen!
MIKAEL "BIG PAPA2 BERGSTRÖM

Fler Artiklar
Klicka och läs!