Foto: Maria Wall

Arsenal-fan i Kuala Lumpur

”Wenn einer eine Reise tut, dann kann er was erzählen” – den som gör en resa har något att berätta. Så skrev Matthias Claudius, som levde 1740-1815 i”Urian’s Reise um die Welt“. Nu har alltså Nicklas varit i Hongkong och kan berätta någonting om kinesernas karaktärsdrag. De inkränker på hans personliga sfär och står lite för nära honom när de samtalar.

Ja vad kan det bero på? De kanske gillar det rakvatten som Nicklas har? Eller är det faktiskt så att kineser i allmänhet gör så? Jag har inte träffat så många kineser, så jag vet då faktiskt inte. Däremot vet jag andra som har den vanan och då får man ta ett steg bakåt. Visst har ni också varit med om det?

Köttbullar på Ikea
Nicklas undrar nu hur folket i Malaysia är och om de är likadana som kineserna. Jag har ju alltså varit där och borde veta lite mer om de nationella särdrag som finns där. Landet har en befolkning på drygt 30 miljoner som är utspridda på den gamla Malackahalvön, som det hette under den engelska kolonialtiden. Själv höll jag mest till i Kuala Lumpur som är huvudstaden. Till skillnad från Thailand är befolkningen mer blandad. Ungefär hälften är malajer, resten är kineser eller indier. Ja så finns det förstås folk där från alla andra länder, Kuala Lumpur är en världsstad.
Jag märker när jag åker taxi att chaufförerna verkar kunna alla språken någorlunda. Alla pratar perfekt engelska men även malaj såklart. De flesta jag frågar klarar även av de indiska språken men även mandarin och i vissa fall även arabiska, för de flesta är muslimer i detta land.
Det är också märkligt att besöka Ikea i Kuala Lumpur. När jag var där i restaurangen såg jag några hundra malajer, kineser och indier sitta och glufsa i sig våra svenska köttbullar. Jo att äta köttbullar på Ikea tillhör den nya livsstilen, förklarade de malajer jag träffade hemma på gården där vi bodde.
Mr Zek-Zek gillar Arsenal
Sonen min jobbar där nere och vi bodde hos honom i höghuset på Mont Kiara. På gården hade de en stor pool och en varm jacuzzi som vi var i så gott som varje dag. Där, i ett utrymme intill poolen, satt det några gubbar och tycktes vänta på något. Jo det var alltså privatchaufförer som väntade på samtal från ”the boss” om att köra fram bilen när så anbefalldes. En av bossarna hade en Bentley, Mercedes och en Porsche Carrera. Den andre chauffören fick köra Ferrari, BMW och en CUV Toyota.
Eftersom de satt där varje dag lärde jag känna dem under våra dagliga samtal. Jag pratade mest med en av dem, han hette Zek-Zek och gillade engelsk fotboll. Favoritlaget var Arsenal och det hade han följt sedan han var barn. När han hörde att jag kom från Sverige sa han att han kände till Ibrahimovic, för det gjorde väl varenda malaj, sa han. Men han hade också hört talas om Östersund! Vad är det för lag som ska möta Arsenal i europacupen? Det kände han alltså till. Så jag fick berätta om det med.

Green green grass of home
En annan dag dök det upp en äldre herre i privatchaufförernas väntrum. Han satt och micklade med sin smartphone som han kopplade till en högtalare på bordet så det hördes över hela poolområdet. ”I like oldies”, sa han. Och spelade Jim Reeves, Hank Williams men framförallt Tom Jones. Så där jag satt jag med honom och vi sjöng med i ”Green green grass of home”.
Han berättade att han tidigare hade varit officer i malaysiska armén. Tack och lov hade Malaysia hållits utanför vietnamkriget och det som var mest förfärligt med det kriget var alla trampminor som skadade civilbefolkningen långt efter krigsslutet. Han gillade inte heller Kim Jung Un som var ett ständigt hot med sina missiler. Och så sjöng vi igen: ”I love you because” av Jim Reeves.
Att sitta och sjunga med en gammal officer från Malaysia som var 80+ kändes rätt okej. Samtidigt som ett gäng apor klättrade omkring på taket där vi satt.
Nationella särdrag?
Man ska inte visa fotsulan för en arab. Frågar du en japan om vägen ger han dig alltid ett svar även om han inte vet. Finländarna tiger och håller käften. Tyskarna beter sig fortfarande som om de vann kriget. Många asiater beter sig underdånigt mot oss ”vita”, får jag berättat för mig av en kille från Jönköping som bodde i Kuala Lumpur sedan 30 år och bedrev affärer där. Vietnameserna var inte att lita på, sa en malaysier som bodde på gården. Han hade nyss varit i Ho Chi Minh och blivit lurad av en bartender på en cocosdrink som hade kostat på tok för mycket.
Om malaysierna fick jag veta att de flesta var att lita på, men inte polisen. Blir du stoppad i en trafikkontroll skulle du se till att ha en bunt av den lokala valutan ”ringit” i fickan för att ge i mutor.
Ja det var några tips jag fick när jag var där nere. Men det jag nog minns bäst av detta förunderliga land var alltså alla dessa asiater som glufsade i sig Ikeas köttbullar och rakt av köpte den svenska kulturimperialismen. Och hur är svenskarna? Ibrahimovic! Till och med de indiska barnen som satt i gungorna i lekparken visste vem det var.

Ja du Nicklas. Äntligen börjar OS och vi får följa den spännande sporten curling, som vi annars aldrig tittar på. Vilka vintersporter gillar du mest? Och är sprint lika mycket skidåkning som femmilen?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!