Foto: Sara Moritz

Fem frågor: Göran Everdahl

Ständigt aktuelle Göran Everdahl är just nu lite extra aktuell. Förutom att som vanligt medverka i Go’kväll på tv och Spanarna på radio har han också skrivit en purfärsk bok om det svenska fenomenet ”lagom”, med den logiska titeln ”Boken om lagom”. Han är också på gång att starta upp sin egen filmpod. Vi passade på att ställa några frågor till den före detta umebon.

Hejsan Göran! Varför en bok om ”lagom” – och vad kommer du fram till om detta svenska begrepp?
– Det korta svaret: förlaget bad mig! Det långa är att jag funderat på ordet lagom i åratal, och på varför ett så praktiskt ord med tiden har fått en lite ful klang. För mig finns det något sympatiskt med tanken på det som varken är för mycket och inte för lite – i synnerhet i vår tid när världen i stort tycks tävla om vem som skriker högst och snabbast kan bli ursinnig på sociala medier. Lagom är en uppmaning att tänka efter, att inte reflexmässigt hitta en extremposition utan istället botanisera i gråzonen. Plus att begreppet är demokratiskt: alla väljer sitt eget lagom. En lagom varm kopp te för dig kan kännas skållhet för mig.
Hur lagom är det egentligen att skriva en bok om lagom?
– Jag uppfattar det som lite lagom extremistiskt.
Du bor i Stockholm men växte upp i Umeå. Hur ofta är du i stan?
– Jag är ofta i Umeå eftersom jag medverkar regelbundet i SVT:s Go’kväll och pratar om film och böcker. Tyvärr befinner jag mig sällan i stadskärnan där jag växte upp – men i julas bodde jag på Mimer, mitt gamla högstadium som blivit hotell. Jag räknade ut att jag sov ungefär vid katedern i min gamla tyskasal.
Du har tidigare skrivit boken Bildningsakuten och även vunnit På spåret; om man slår upp ordet ”allmänbildad” känns det som att man skulle få se en bild på dig. Har du några kunskapsluckor?
– Massor! Till exempel kan jag inget om fotboll, och Melodifestivalen får mig att somna. Dras mitt pass in nu?
Det är ett nytt år nu... Vad har du för känsla för 2018?
– Jag när mycket sköra förhoppningar att 2018 inte gärna kan bli så mycket värre än 2017. Världen skulle förtjäna lite andrum.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!