Foto: MDI

Luftdriven bil

Tanken på en bil som drivs med komprimerad luft och samtidigt har någorlunda prestanda och räckvidd känns i dagsläget lite avlägsen. Det låter nästan för bra för att vara sant, men sanningen är att det inom en snar framtid kan vara verklighet.

Den tidigare Formel 1-ingenjören Guy Négre, startade år 1991 företaget MDI (Moteur Development International) med fast beslutsamhet att utveckla ett miljövänligt alternativ till en förbränningsmotor. Luftmotorer har funnits sedan länge men i en alltför kraftlös version, så Guy bestämde sig för att vidareutveckla denna motor. Först år 2002 presenterades en helt ny motor med högre prestanda, men tyvärr saknades fortfarande den alltför viktiga räckvidden.
MDI har nu ingått ett tillverkningsavtal med Indiska TATA Motors, som uppges ha skjutit till ca 30 miljoner dollar för att ytterligare driva projektet framåt.
Går allt enligt planerna kan förserie-exemplar av bilen börja tillverkas redan i år.
Motorn fungerar enkelt uttryckt genom att den utväxlar varm och kall luft. En kolv gör att luften i cylindern komprimeras och blir varm. Sval luft släpps in och ökar trycket, och kolven får på så sätt kraft. När luften släpps ut igen ligger temperaturen under fryspunkt. Återfyllning av luft sker genom en kompressor som är utformad unikt för denna bil. Ungefär 200 km ska bilen kunna rulla mellan påfyllningarna.
Luftbilen har visats dels i en stadsversion (Minicat) som drivs enbart på luft, samt i en hybridversion (Citycat), som ska ha längre räckvidd med hjälp och komplettering av en diesel- eller etanoltank när hastigheten överstiger 50km/h. Hybridbilen har en toppfart på 150 km/h och väger 550 kg. Priset kommer enligt MDI:s hemsida att ligga på omkring 90 000 SKR.
TATA Motors omsatte år 2006 ca 5,5 miljarder och är förutom Indiens största bilkoncern även världens femte största tillverkare av tunga och medeltunga lastbilar samt näst störst i världen på tillverkning av bussar. Franska MDI bör därmed ha en betryggande framtid.

CAROLINA NYQVIST

Fler Artiklar
Klicka och läs!