Framtidens bilar på elektronikmässa

CES är inte bara världens största elektronikmässa, utan också en bilmässa, numera. När årets CES öppnade i januari fanns flertalet stora biltillverkare – och många mindre – på plats.

För alla som är intresserade av teknik och trender stod Las Vegas i USA i centrum när elektronikmässan CES, Consumer Electronics Show, drog igång i januari. I stort sett alla betydande teknikföretag fanns på plats, och så även biltillverkare som Ford, Nissan, Mercedes-Benz, Volkswagen, Honda och Chrysler. CES har till och med kallats en av de tio bästa bilmässorna.
Mycket handlade om självkörande fordon, AI och säkerhet, och flera nya fordon – och nya typer av fordon – visades upp. Hyundai och Kia fanns på plats med nya modeller medan Toyota visade sitt koncept e-Palette – ett självkörande fordon tänkt att fungera som till exempel mobilt gatukök och varutransport. Att det inte bara är ett galet koncept utan att man siktar på att göra verklighet av det tyder Toyotas samarbeten med till exempel Amazon, Mazda och Pizza Hut på.
En annan uppmärksammad modell på CES var Byton, en elbils-suv skapad av folk som tidigare arbetat med BMW och Apple. Bilen är fullspäckad med ny teknik, inte minst den sannolikt största instrumentpanelskärm som skådats i en bil.
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!