Bilar från A till Ö: Bronco – otämjda hästar för riktiga cowboyer

Bilen är för många en symbol för frihet. Och biltillverkarna ser naturligtvis gärna att vi har denna inställning till deras produkter. Det är således vanligt att bilmodeller får namn som ska ge associationer till frihet och äventyr. Bilen Bronco lyckades bra med detta.

En typ av bilar som särskilt ofta får utgöra symbol för frihet, självständighet och äventyrlighet är jeep-liknande, fyrhjulsdrivna fordon med hög markfrigång. Även om ägaren använder sin fyrhjulsdrivna bil bara för att köra på en slät asfaltväg till och från jobbet och mataffären är det ändå en viktig del av konceptet att bilägaren när som helst skulle kunna koppla in fyrhjulsdriften (om den inte är permanent inkopplad), lämna vägen och försvinna ut i vildmarken.
Således heter fyrhjulsdrivna bilar sådant som Yukon, Everest, Alaskan (”alaskisk” eller ”alaskier”), Terrain (”terräng”), Ranger (”vandrare” eller ”jägare”), Forester (”skogvaktare”), Hunter (”jägare”), Compass (”kompass”), Explorer (”upptäckare”, ”forskningsresande” eller ”upptäcktsresande”), Discovery (”upptäckt”), Expedition (”forskningsfärd”) och Trailblazer (”den som märker ut en stig genom att bläcka träd vid sidan därav”). Alla dessa modellnamn är engelska ord, men det finns förstås också andra sätt att namnge fyrhjulsdrivna fordon.

Frihetens land
Ett land som i särskilt stor utsträckning har frihet som honnörsord är USA. Där är upplevd frihet oerhört viktig. Och frihet förekommer oftare än i många andra länder som argument i politiska debatter. Ofta verkar den åtråvärda friheten handla om att så kallade vanliga människor ska slippa att staten lägger sig i deras liv, vilket vissa anser att staten gör om den exempelvis försöker införa allmän sjukförsäkring eller begränsa tillgången på skjutvapen.
Tack vare populärkultur, kanske framför allt filmer och tv-program, har bilden av den amerikanska friheten spridits över världen. Och ingen yrkesgrupp förkroppsligar friheten bättre än cowboyen – kofösaren som sover under bar himmel och som med hjälp av sin revolver ser till att ingen sätter sig på honom. Därför är det kanske inte så konstigt att en av de mest kända Jeep-modellerna heter Wrangler (amerikansk engelska för ”boskapsherde” eller ”cowboy”). Paradoxalt nog har även cowboyens filmfiende, den amerikanske urinvånaren, ”indianen”, som kolonisatörerna placerade i reservat, blivit en symbol för frihet. Grand Cherokee (”den store cherokesen”) är således en fyrhjulsdriven bilmodell.
Bilden av den amerikanska friheten har fått så bra fäste att det räcker att ge bilar namn som Tucson eller Santa Fe (städer i de amerikanska delstaterna Arizona respektive New Mexico) för att folk ska få den rätta frihetsfeelingen.

Grov och vresig
Ett modellnamn som lyckats särskilt väl med att framkalla frihets- och äventyrsassociationer är Bronco. Ford-modellen Bronco tillverkades från 1966 till 1996. Ordet ”bronco” eller bara ”bronc” används framför allt i amerikansk engelska och betecknar en otränad häst. Anledningen till att hästen i fråga är otränad kan vara att den är förvildad, men det kan också handla om en tamhäst som ännu inte ”ridits in” med sadel. I den märkliga sporten rodeo används hästar som kan sägas vara broncos. Rodeo går ut på att ryttaren ska sitta kvar så länge som möjligt på en häst som bockar, det vill säga sänker huvudet och sparkar bakut.
Det amerikanska användandet av ordet ”bronco” kommer från Mexiko, där det spanska ordet ”bronco” (”grov”, ”vresig”, ”ojämn”) användes för att beteckna otränade hästar. Att ordet ursprungligen betyder bland annat ”grov” och ”vresig” var nog inget som bekymrade Bronco-köparna. En cowboy ska ju inte vara väluppfostrad. Visserligen måste han komma ihåg att snudda vid hattbrättet när han möter en dam, men han ska framför allt vara tålig, tuff och redo att slåss för sin frihet.
Bronco är förresten inte den enda Ford-modellen som är uppkallad efter en häst. Något år före Bronco kom modellen Mustang, som är uppkallad efter en ras nordamerikanska vildhästar (som inte får fångas in och användas som broncos). Och under åren 1971 till 1980 tillverkade Ford modellen Pinto. Dess namn betyder ”skäck”, vilket inte alls ger samma associationer till frihet och äventyr som kamraterna i Ford-stallet. Men så var Pinto heller inte vare sig någon muskelbil som Mustang eller fyrhjulsdriven som Bronco.
FREDRIK ANDERSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!