Foto: Cecilia Möller/TV4

Både skratt och allvar på Mandelmanns gård

Livet på en lantgård kan vara precis som vanligt, men ändå händer det alltid någonting nytt. Ett nytt år med nya utmaningar för Gustav och Marie Mandelmann innebär bland annat en ny säsong av Mandelmanns gård på TV4. – Vi älskar att skapa, säger Marie Mandelmann.

Det är mitt på dagen när telefonen ringer. I andra ändan hörs en röst som tillhör TV4:s presskontakt, hon ber om ett ögonblick för att slå på högtalaren. Man kan höra hur hon lägger ner telefonen. Det knastrar lite lätt i hörselsnäckan, sedan ljuder Gustav och Marie Mandelmanns glada röster. De har precis ätit lunch, men nätt och jämt hunnit samla sig. Vi har bara femton minuter på oss innan de ska bege sig till Sveriges Radio för en intervju på P4 Extra. Det tar mycket tid att sköta en gård, men man kan undra om det inte är ännu stressigare att marknadsföra ett framgångsrikt teveprogram på TV4.
Mandelmanns gård kan verkligen sätta sina hyllningar på rad. Programmet, som hade premiär i januari förra året, vann inte mindre än tre priser på 2017 års upplaga av Kristallengalan. Paret Mandelmann blev prisutdelningens stora segrare, med tre nomineringar och lika många vinster – årets livsstilsprogram, årets tv-personlighet och årets program.

Fuktigt och kallt
Till vardags lever de annars ett lantligt liv på sin kravmärkta gård Djupadal i Skåne. När man tittar ut genom fönstret här i snötäckta Västerbotten låter det nästan overkligt, men på Österlen har det snart blivit dags att välkomna våren.
– Det är fuktigt och kallt här på vintrarna, berättar Marie. Till skillnad från uppe hos er, där det är en torrare kyla. Vi får kanske några veckor med snö, men det är mest regn. Det har framförallt varit svårt att få veden torr. Hade det varit en kallare vinter hade vi antagligen frusit ihjäl.
– Och livet på landet förändras verkligen från år till år, tillägger Gustav. Det är ett av skälen till att det är så spännande. Kanske är det också en av anledningarna att programmet har blivit så pass populärt.
I säsongspremiären, som sändes tisdagen den 9 januari, ägnade sig Gustav och Marie Mandelmann åt förberedelser inför det kommande skördeåret. När ljuset väl återvänder finns det nämligen mycket som behöver göras, framförallt om man bor på en gård som är självförsörjande. Att släppa in tevetittarna i sina liv har dessutom tillfört ytterligare en tidskrävande aspekt till ekvationen, vilket också satt ännu mer press på planeringen. Vissa sysslor får helt enkelt åsidosättas till förmån för andra. Men Mandelmanns, å andra sidan, verkar inte vara de som bryr sig om det syns lite ogräs i teverutan.
– Det är ju sagolikt med ogräs, utbrister Gustav.

Skildrar livet på gården
Det sprakar på telefonlinjen när de skrattar i munnen på varandra och för en stund är det svårt att höra vad de säger. Men snart har Marie plockat upp tråden igen.
– Teveprogrammet gör det svårare, säger hon, då det är nio veckor som går bort. Men barnen har backat upp bra än så länge och hjälpt till där det behövs. Ändå är det många småsaker som faktiskt måste skjutas åt sidan.
Utgångspunkten för programmet är de två böckerna som paret skrivit, som ligger till grund för upplägget. Syftet är helt enkelt att skildra det arbete som görs på gården. Sedan är det upp till producenterna att klura ut vad som gör bra teve. Ulrika Stenström och de andra som producerar brukar vrida och vända på förslag, innan det är dags att filma.
Själva inspelningsprocessen går till på följande sätt. Marie Mandelmann berättar.
– De filmar vanligtvis en vecka per program. Efter det försvinner de iväg för att klippa ihop materialet, som sedan skickas till oss för godkännande. Det brukar vara ganska mycket som klipps bort. Men vi har en tät kontakt och väldigt roligt när vi gör programmet.
– Det roliga är att göra saker tillsammans, fortsätter Gustav. Alla som jobbar med programmet är så engagerade och det smittar verkligen av sig. Vi lyfter varandra på något vis. När filmarna och fotograferna går omkring här är det som att få in Monet i trädgården. De ser saker som man själv aldrig ser, vackra saker som de vill fånga på film, och det är roligt att få ta del av det. Alla bidrar till att skapa och det påverkar oss alla.
– Vi älskar att skapa, inflikar Marie.

Skratt och allvar
Skaparglädje är en sak, men allting är inte frid och fröjd ute på landsbygden. Gårdens marker är på sextio hektar och drivs ekologiskt, där både fauna och flora ska kunna växa och blomma. Att vara bonde är således ett hårt yrke, som kräver både tid och disciplin, något som man också har bestämt sig för att visa under den nya säsongen.
– Vi vill förmedla hur det är att leva här, säger Gustav. Det innebär mycket skratt, men också många allvarliga saker. Vi kommer bland annat att slakta ett djur i slutet av den här säsongen, något som många av tittarna kanske inte är vana vid att se.
– Men det är något som ingår på vår gård, förklarar Marie.
– Det ska vara värdigt, fortsätter Gustav. Att slakta ett djur är inget att ta lätt på, det är allvar, men det kan göras på ett värdigt sätt. Och om man gör det själv kan man försäkra sig om det. Mycket av det som förmedlas i programmet händer i stunden. Vi filmar ofta utifrån bestämda ramar, men det är inte alltid som vi håller oss inom de ramarna.

Vågade lämna storstan
I år är det tjugotvå år sedan som familjen Mandelmann lämnade storstadslivet och flyttade ut till Djupadal, där deras drömmar också har gått i uppfyllelse. Inspelningarna av Mandelmanns gård har dessutom medfört en mängd nya upplevelser som inneburit nya perspektiv för både Gustav och Marie. Men trots alla framgångar är det inte helt säkert att det blir en fortsättning för programmet.
– Vi tar en säsong i taget. Vem vet, kanske börjar tevetittarna bli less på oss, menar Marie.
– Teve får ju inte vara tråkigt, utvecklar Gustav. Marie vill att det ska vara lärorikt, och visst är det bra om man lär sig någonting, men man måste samtidigt kunna förnöja. Det är landsbygden som är arenan och mycket av förnöjelsen finns redan här.
– Vi får se, helt enkelt, avrundar Marie. Vi vill bara visa hur vi gör för att leva, inspirera och berätta att det inte behöver vara så svårt. Man måste bara våga och inte vara rädd för att misslyckas. Jag tror att många blir glada av att se att det finns ogräs här också.
För ett ögonblick blir det tyst i andra ändan, för första gången sedan telefonsamtalet startade. Det enda som hörs är en svag röst som mumlar i bakgrunden. Det är presskontakten från TV4 igen, hon informerar om att paret Mandelmann måste dra vidare. Vår tid verkar ha runnit ut och plötsligt är intervjun slut. Femton minuter går fortare än man tror. Speciellt när man är lite stressad.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!