Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

En fastighetsmäklare med ett helhetskoncept

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är tillbaka i Umeå, med nya lokaler på Rådhus-esplanaden. Franchisetagare Jonas Eriksson berättar lite närmare om verksamheten, som är en viktig del av Länsförsäkringars helhetskoncept.

Det är en ny fastighetsmäklare i stan. Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings nyblivna franchisetagare, Jonas Eriksson och Pär Carlsson, har redan har dragit igång verksamheten på Rådhusesplanaden. En etablering som inte bara innebär nya kontorslokaler, utan också är en nystart för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling här i Umeå.
Den 1 juli 2017 upphörde nämligen avtalet mellan Länsförsäkringar Västerbotten och Fastighetsmäklarna i Umeå, som efter nio år av samarbete valde att gå skilda vägar. Uppbrottet gjorde det möjligt för Jonas Eriksson och Pär Carlsson att gå in som delägare och bli en del av Länsförsäkringar Västerbottens helhetskoncept, med bank, försäkring och fastighetsförmedling under ett och samma tak. Ett upplägg som Jonas Eriksson menar för med sig många fördelar.
– För kunderna framförallt. Dels gynnar det våra säljare att spekulanterna snabbt kan få lönelöfte, dels gör våra försäkringar i samband med bostadsaffärer att kunden kan känna sig trygg hela vägen. Att ha allt samlat gör hela affären smidigare.
Just fastighetsförmedlingsdelen av verksamheten gör ju en form av nystart, vilka förväntningar har du inför den utmaningen?
– Jag har stora förväntningar. Vi känner att kunderna har ett starkt förtroende för varumärket och för oss som mäklare. Vi får många förfrågningar om allt från värdering, hjälp med att köpa bostad, till försäljning av olika fastigheter.
Det har väl inte undgått något att Länsförsäkringar även har byggt nya lokaler på Rådhusesplanaden, hur skulle du beskriva dem?
– Lokalerna är väl anpassade redan från början för vår verksamhet, med stora exponeringsytor mot Rådhusesplanaden och Norrlandsgatan. Vi kommer även att ha en egen avdelning med anpassade ytor för nyproduktion. Lokalerna har ett mycket bra och centralt läge, med lättillgänglig parkering i närheten. Det är öppet mellan oss och banken, vilket gör att kunderna enkelt kan gå mellan och få rätt hjälp snabbt.
Har du någon insikt i hur själva upprättandet av de nya lokalerna har sett ut, vad kan du berätta om den processen?
– Det är ett imponerande bygge. Vi har väl inte haft någon större del i själva byggprocessen, men däremot har vi haft möjlighet att kunna påverka utformningen av vår egen lokal.
Vilka möjligheter ser du att kunna etableras och utvecklas här i Umeå, finns det någonting specifikt som gör det här till en stad med goda förutsättningar?
– Umeå har en expansiv marknad med en stor omsättning på bostäder, det är stor inflyttning och det byggs många nya bostäder. Det finns ett stort behov för kunderna att få bra hjälp med sina bostadsaffärer. Många duktiga mäklare finns etablerade i Umeå och vi vill vara med i valet om vem som kan erbjuda den bästa tjänsten. Vi ser goda utsikter att etablera oss snabbt. Att synas i rätt kanaler, där Bil & Bostad är en viktig del, är viktigt för helheten.
Hur skulle du beskriva konkurrenssituationen i staden, finns det några fördelar med att det är så pass många mäklare i en stad av den här storleken?
– Konkurrens är alltid bra, om du frågar mig. Det gynnar kunderna, som får mer att välja på. Det utmanar oss i vår yrkesroll, att kunna utvecklas och vilja framåt.
Fastighetsmarknaden har ju annars blomstrat de senaste åren, samtidigt som invånarantalet i Umeå har ökat ganska kraftigt, men det har också medfört en bostadsbrist. Hur skulle du säga att den här utvecklingen har påverkat ert yrke?
– Precis, inflyttningen har varit stor, räntorna låga och utbudet relativt litet. Det ställer höga krav på oss som mäklare, då vi verkar både för köpare och för säljare. På en sådan marknad är det viktigt att vara extra lyhörd med kunderna, som gör sitt livs största affär, vilket lätt kan bli stressigt när visning, bud och kontraktsförhandling avlöser varandra. Det är också viktigt att vara tydlig i sin kommunikation, samtidigt som man är uppmärksam på frågor som kan dyka upp.
Hur tror du att branschen kommer stå sig framöver? Håller marknaden på att sätta sig, eller kommer det relativt höga trycket att fortsätta även i framtiden?
– Det är en något lugnare marknad nu, vilket jag tycker är bra. Då får köparna mer tid på sig att fatta bra beslut. Det finns en stark efterfrågan på bostäder i grunden. Jag tror starkt på Umeå.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!