Foto: Maria Wall

Nyårsafton i närheten av ”Rocket Boy”

Det stämmer att jag inte firat nyår i Umeå som vanligt utan befinner mig nere i Kuala Lumpur i Malaysia och ligger några timmar före er här hemma.

Eftersom K.L. är en världsstad så innebär ju det att fyrverkerierna är något häftigare än här hemma vid kajen om man säger. Jag vet inte om det var Martin Uddestrand eller Erik Johansson som tände på fyrverkerierna i Umeå detta nyår, men båda är ju mer eller mindre galna, så det funkade nog bra även i år?

Fyrverkerier över hela klotet
Nyår firas ju över hela världen och när jag nu är i en världsstad får man jämföra firandet och fyrverkerierna med det som sker i Sydney, Singapore, Tokyo, London eller Dubai. Sonen min har ju tidigare bott i Dubai i en av skyskraporna som är granne med världens högsta byggnad, Burj Khalifa, som då har ett fantastiskt fyrverkeri där hela byggnaden sprakar. Att sitta på hans balkong där på 27:e våningen och se spektaklet på nära håll är rätt svårslaget om man säger.
Men fyrverkerierna i Kuala Lumpur över KLCC Park och Petrona Twin Towers är inte så pjåkiga de heller. Ja några av er har kanske varit där rent av?

I närheten av Nordkorea
Västerbottningarna reser som aldrig förr och är lite av världsmedborgare nuförtiden. Jul och nyår firas på alla kontinenter och flera har nog varit längre bort än Kanarie-öarna och Mallis. Florida eller Kalifornien åker många till och Thailand har ju varit populärt resmål i många år. Jag har några kamrater som är i Vietnam just nu och vi som är här i bortre Asien känner nog av att vi också är i närheten av ”Rocket Boy”, Kim Jong-un, i Nordkorea. Än har det dock inte blandat in sig några missiler från hans håll i de fyrverkerier vi haft i helgen. Tack och lov!
Då hade hela den här världsdelen kanske sett ut som en välgräddad pizza!

Dagen efter-pizza?
Nicklas påminner oss om att det har blivit tradition i Umeå att käka pizza på nyårsdagen. Det finns två skäl till det. Ingen orkar laga mat själva och det ska visst vara bra mot baksmälla. Nu är jag lite grann som proffsdrinkaren Dean Martin. ”Vem vill bli packad på samma dag som alla andra?” Så jag brukar ta det lugnt på nyårsafton vare sig jag är hemma eller ute i stora världen som nu.
Men Kuala Lumpur har precis som alla andra världsstäder McDonald’s, Hard Rock Café, Pizza Hut och allt vad det heter.
I Dubai har jag käkat Max hamburgare men jag vet inte om kedjan finns även i Kuala Lumpur, men varför skulle jag vilja ha sånt när jag är här?
Några bakis-skakis-tips får du alltså inte från mig. Men varenda kvällstidning skriver ju om sånt till nyår så läs där!

Pannkaka med barnbarnen
Svenskarna här nere brukar åka till Ikea och köpa svenska rätter till julbordet. Så har även vi gjort för det hör till. I Bangkok fanns det hur mycket fläsk som helst men Malaysia är till största delen muslimskt. En stor del av befolkningen är också indisk och kinesisk så det är inte svårt att vare sig äta eller själv laga till rätter här nere. Inte bara på kyckling och lamm, här finns en massa fisk!
Vi är här nere i fyra veckor och vi bor i sonens våning så det blir nog en hel del mat att laga till. Jag har också mina barnbarn här, grabbarna Zach och Phil som får hjälpa till i köket. Pannkakor kan man alltid steka men plättar?
Ja vi får väl åka till Ikea och se om det finns nån plättlagg där att köpa!

Ja du Nicklas. Jag tror vi har skrivit drygt 340 krönikor var i Bil & Bostad och nu får du fritt fram att leka citatmaskin. Hur kan du minnas citat? Och varför vill du kunna sånt?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!