Foto: Maria Wall

Blir det gränslösa julklappar i år?

Varenda år slår julhandeln rekord och jag antar att det blir samma i år, med tanke på att räntorna är låga och folk aldrig har lånat så mycket till konsumtion som nu. Vi har ju också näthandeln som är större än någonsin och för många är en nyhetens behag.

Själv har jag aldrig begripit mig på det där, är inte det bara som postorder som fanns förr? När man handlade från Hobbex, Ellos eller Josefssons katalog? Jo, det är det väl!
Ska verkligen Postnord hinna distribuera allt det där innan jul? Nej gå själv till butiken och köp era julklappar, ta hem dem och slå in dem. Det tillhör ritualen!

Alla blir vi barn till jul
Jag bryr mig inte så mycket om julklappar, brukar jag säga. Men lik förbannat vill jag nog ha en eller två julklappar att öppna efter julbordet, Kalle Anka och Karl-Bertil. Jag vill prassla med julpapperet och öppna paketet från Åhléns med ett kit för herrar av okänt märke: deodorant, schampo och hårbalsam. Så bra! Just vad jag behöver! Och i ett annat paket: Ett 10-pack sockar och ett 3-pack kalsonger från H&M! Kommer till nytta!
Och titta här nu då. Två kuvert finns med i julklappspåsen. Ett från moster Sonja med en hälsning skriven med kulspets och 100 kronor. Ja pengar säger man inte nej till! Och så det där kuvertet som ofta kommer från Arne och Mona i Järved. Det innehåller ett bevis på att de ha skänkt 200 kronor i mitt namn till Vi-skogen. Ett år fick jag även ett bevis på att någon i mitt namn köpt en get till en fattig familj i tredje världen. Nu vill jag bara hoppas att den där geten inte äter upp Vi-skogen. För det vore ju dumt!

Håll grytan kokande
I min ungdoms dagar minns jag att vi ordnade jul för behövande i Ö-vik som vi bjöd in till Ungdomsgården för ”Alternativ jul”. Vi hade tiggt ihop julmat av stadens handlare så vi kunde bjuda på skinka, sill och syltor och risgrynsgröt. Vi hade även fått ihop julklappar till kalaset så det var rena Karl-Bertil Jonssons jul vill jag lova.
Sådana julaftnar även ordnas för behövande i Umeå och dit skänker jag gärna en slant.
Ett gäng som har hållit på länge med välgörenhet kring jul är förstås Frälsningsarmén. Traditionen med ”Håll grytan kokande” kommer från San Fransisco 1891 när man samlade in pengar till hemlösa sjömän. I Sverige firar Frälsningsarméns Julgryta 110 år och eftersom jag vet att Frälsis har bra aktiviteter här i Umeå ger jag gärna dem ett bidrag när de ställer upp sig på gågatan med sin gryta. Hit går moster Sonjas hundring!

Kommer gåvan fram?
Det vimlar av behjärtansvärda ändamål att skänka pengar till i juletid. Här finns dock en grundregel för dig som vill veta att pengarna verkligen kommer fram. Här i Sverige finns Radiohjälpen man kan lita på som ofta bidrar till katastrofhjälp världen över. De och andra organisationer har det gemensamt att deras postgiro börjar med ett 90-nummer. Ja om allt sådant kan du läsa på nätet om du har en dator hemma. Jag litar nog även på Röda Korset, Lutherhjälpen och Läkare utan gränser. Ja hur som helst, ta reda på vart pengarna går du som vill bli givare. Så du inte ”när en kapitalist vid din barm” för att vända på repliken från Karl-Bertils glöggdoftande pappa.
Själv ska jag fira jul i Kuala Lumpur och Malaysia denna gång eftersom barnbarnen bor där nuförtiden och de ska givetvis få sina julklappar. Och naturligtvis blir det svenskt julbord vi äter. IKEA finns ju där! Så god jul önskar krönikören Karlsson. Som tänder ett tomtebloss till alla mina läsare här hemma från andra sidan jordklotet.

Ja du Nicklas. Din tur att ta fram spåkulan inför 2018. Det är ju valår och jag undrar, finns det nån som vill samarbeta med Jimmie Åkesson? Till exempel ...
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!