Fem frågor: Maria Engström

December innebär numera att en ny Star Wars-film går upp på biograferna – i år det The Last Jedi, den andra delen i den senaste trilogin. En som tidigt bokade in ett besök till premiären idag är Star Wars-entusiasten Maria Engström – Maria som också ordnar yogaträffar och pysselstunder för barn när hon inte pluggar till bibliotekarie.

Hejsan Maria! Hur stort är det för dig med en ny Star Wars-film?
– Det är årets händelse! Jag köpte biljett till premiären samma dag – minut snarare – som de släpptes. Sedan november har jag laddat upp genom att kolla på Episod IV-VII, det vill säga de tre gamla filmerna samt The Force Awakens som kom förra året och som kanske lite otippat verkligen höll måttet. Förhoppningen är att The Last Jedi är minst lika bra!
Hur gammal var du när du såg Star Wars första gången, och vad var det du fastnade för?
– Jag var nog en sisådär sex-sju år ungefär, och egentligen är ju de gamla filmerna rätt så barnvänliga, inte blodiga alls, och fyllda med roliga och intressanta karaktärer att älska. Men det tog nog en tio år ungefär innan jag insåg att det fanns fler än en film. Nu genomsyrar Star Wars mitt liv på olika sätt, då jag till exempel kör Star Wars-yoga med barn och gillar att citera repliker ur filmen. Sedan har jag ju även döpt min son till Lando...
Hur tycker du att de nyare filmerna står sig mot originaltrilogin?
– Över förväntan bra ändå, om vi snackar The Force Awakens. Den har lyckats fånga sagokänslan och har med både gamla och kända karaktärer, samtidigt som man introducerat nya kraftfulla personligheter som det ska bli kul att följa. Men Rogue One var ju något en avstickare på många sätt, den har jag faktiskt bara sett en enda gång.
Du är också utbildad och praktiserande barnyogainstruktör. ”Yoga som en superhjälte” och ”Star Wars-yoga” låter ju jättekul. Hur kom du in på det här?
– Jag fick en förfrågan från Umeå Stadsbibliotek om jag ville hitta på en Star Wars-yoga till deras Star Wars-dag för ett par år sedan. Självklart tackade jag ja! Det blev en kombination av tre saker i livet som jag älskar: barn, yoga och Star Wars. Och det är sjukt kul att se barnen leva sig in i yogarörelserna när vi flyger som Tie Fighters mellan uppdragen, eller kryper runt på golvet som R2-D2.
Förutom yoga håller du i pyssel- och sagostunder för barn. Vad händer på det området närmaste tiden?
– På fredag har jag julpyssel för barn från tre år och uppåt på Tegs bibliotek, det blir nog mysigt! Under lördagen har jag ”skrotverkstad” för barn från fem år på Bokcafé Pilgatan där jag med en massa skrot och skräp och lim-
pistol släpper loss barnens kreativitet. Kanske bygger vi R2-D2 ihop, vem vet!
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!