Foto: Mikael "Big Papa" Bergström

Big Papa: Vinterfordonen tar över

Ja nu är såväl finbilar som motorcyklar bortställda och kylan med snön har börjat breda ut sig. Detta brukar för många med motorintresse vara lätt deprimerande då vintersäsongen är nalta för lång här uppe. Men sorg för en kan vara glädje för en annan. Och många finns det som jublar nu och gått och väntat länge på denna årstid. Snöskoterfolket!

Många är de som haft sina maskiner uppallade under sommaren och förberett sig för vinterns intåg. Vissa kör lokalt runt Umeå på de leder som finns här, medan andra åker till fjälls över helger och semesterveckor eller använder dem som bruksmaskiner på gården.
Skotrar idag och förr skiljer sig enormt mycket åt har jag fått upptäcka. Jag måste erkänna att den gamla Sno-Tric-maskinen vi hade i min familj är överträffad många gånger om numera. Min erfarenhet av dessa snömonster är minimal. Jag hatar ju snö och kyla så snöskoterintresset har varit väldigt lågt. Men sedan jag blev ambassadör för Polaris och Selected driver för deras motorcyklar Indian och Victory har jag bekantat mig närmare med dem och även hunnit med att testa lite maskiner.
Jag blev lätt chockad. Man sitter som på en motorcykel, och prestanda, ja den vågar jag knappt nämna. Hela maskinens utveckling är ju enastående. Jag tror det enda som saknas är stereo. Men det finns säkert det med som tillval. Något som gläder många unga är att man från 16 år, och efter att ha gått en utbildning, får ett förarbevis. För oss äldre som jag får man köra på sitt vanliga körkort under förutsättning att man tog det före 2000. Som ni då förstår är snöskoterintresset inget bara för åldringar som jag utan ett stort fritidsintresse för våra unga, tjejer som killar. En livsstil precis som det är i USA-bil- och i MC-kulturen.
Jag har träffat många av skoterutövarna sista året och försökt hänga med vad det är de pratar om då vi ses. Och jag kan lova att då de snackar skoter fattar jag inte mycket. Just därför tänkte jag att jag skulle åka hem till två stycken av våra yngre förmågor som vigt sin ungdom till dessa maskiner, Fanny Nilsson och Isak Sundström som bor utanför Umeå i en by som heter Lögdeå och tillhör Robertsfors kommun sedan fyra år tillbaka. De lever för sina snöskotrar till 100 procent och kör främst så kallad friåkning. Att hålla på med friåkning innebär helt enkelt att man håller sig från allt som heter leder och spår och försöker ta sig fram i djupaste snö och helst där ingen kört tidigare. Ju svårare och brantare, desto roligare ska det visst vara.
MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Fler Artiklar
Klicka och läs!