Foto: Peter Öberg

Fullt upp inför julmarknaden

Inget säger ”snart är det jul” lika mycket som Västerbottens museums julmarknad på Gammlia i början av december. Två som har fullt upp inför helgen är Sofia Andersson och Magnus Öberg vid Västerbottens museum.

Hej på er! Äntligen julmarknad 9-10 december. Vad händer under helgen?
sofia: – Huvudsakligen är det att vi har över 100 utställare som säljer lokalt hantverk och mat, men också programpunkter som hästskjuts, bagarstugan och lekladugården för barnen. I Wallmarksgården har vi ett historiskt julbord, ett skådebord med mat som det kunde se på 1860-talet. Och alla utställningar är öppna.
Hur mycket spelar vädret in för att det ska bli en lyckad marknad?
sofia: – Det påverkar, dels hur länge folk stannar men också hur många som kommer. Bäst är så klart om det är snö på marken och sol, men det brukar bli bra stämning även om det är lite sämre väder. Ett bra år har vi över 25 000 besökare under helgen.
Västerbottens museum stöder Musikhjälpen som i år sänds från Umeå 11-17 december och har temat ”Barn är inte till salu”. Vad är det ni gör?
magnus: – Vi arrangerar en konsert i Bio Abelli med tre liveakter den 14 december, där Algesten är en av artisterna. Hela insamlingsveckan har vi insamlingsbössor på området men också en digital insamlingsbössa där alla intäkter går till Musikhjälpen. Det är väldigt många från Umeå som kommer att arrangera olika saker nu då Musikhjälpen sänds från stan och vi vill dra vårt strå till stacken.
Kan vi se fram emot fler
arrangemang på museet?
magnus: – Ja, det kommer att bli både fler arrangemang och olika samarbeten. Vi har redan hotellpaket och det är fler paket på gång.
Åter till julmarknaden:
vad ska bli roligast under helgen?
sofia: – För min del är det att träffa besökarna, men också utställarna som man i många fall bara träffar en gång per år.
magnus: – Att träffa alla besökare och utställare. Det är första året jag arbetar med det här och jag har varit i kontakt med många utställare och sett bilder på vad de gör, men nu ska jag få träffa människorna bakom.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!