Foto: Maria Wall

Känslan att vinna på en 697-oddsare

De som spelar på tipset hävdar för det mesta att det är kunskap som ligger bakom alla vinster. De läser på i tabeller, kan lagen, tar till sig av experternas tips. De väljer ut säkra vinnare, garderar efter förmåga och hoppas att chansningarna slår in.

När jag spelar på tipset gör jag vanligtvis ett 64-raders system med sex halvgarderingar. Ofta utmanar jag också en kompis och det vi spelar om är en öl. Idag är jag skyldig kompisen Claes Björnberg sex starköl eftersom han är bättre på att tippa. Har jag sju rätt, har han åtta. Det blir alltså jag som bjuder på puben när det spelas fotbolls-VM i sommar.

”Plötsligt händer det”
Jag köper sällan eller aldrig bingolotter eller deltar i Postkodlotteriet. Visst hör man talas om att någon på Grubbe har vunnit en Volvo eller att en hel liten by utanför Vännäs drabbats av ett miljonregn i grannyran, men jag bor ju inte där? Skulle jag förresten vilja bo i en by utanför Vännäs? Nej, inte nu i alla fall. Med stormrika grannar omkring mig.
Nu kring jul vet jag många som köper trisslotter till släkten och sig själva och skrapar tillsammans. För vi vet ju alla att ”plötsligt händer det”. Jag har en kompis som köpte en lott här i Umeå och skrapade fram tre teveapparater. Han var hemlighetsfull i flera månader, sen satt han i TV och skrapade fram 5 000 000. En kvart senare fick jag ett SMS av honom där han skrev: ”Ja du Karlsson. Nu är jag tagen bortur fattigdomen.” Fem miljoner!
Jag unnar honom ett gott liv i villan han köpte i Frankrike. En given kamrat att hälsa på.
BAR BAR BAR
När jag var ung och bodde i Övik hängde jag ofta på spelhallen Kulan nedanför torget. Jag var mästare på Gottliebs flipperspel och särskilt ett spel som hette Bonanza. Varje gång jag fick frispel sa det ”knack” och när jag hade fått ihop till en sju-åtta frispel kunde jag sälja dessa till en mindre skicklig men mer förmögen kompis för fem kronor så jag fick pengar till den enarmade banditen som stod där. Banditen var mekanisk och man lärde sig snart att höra efter rätt ”klick” innan man drog i spaken. Lingon eller körsbär gav de lägre vinsterna. Men plommon i rad gav 14 gånger insatsen och klockor gav 18. Fick jag BAR BAR BAR växlade vi in polletterna som kostade 25 öre och gick med kompisen till Stora Hotellet och åt en tallrik var med pommes frites serverade av Fru Ahlm. Flott skulle det vara. Hade man fått jackpot, inte gick man till Sundströms Gatukök!

Lira smått på högoddsare
Nicklas vet att jag döljer mitt spelmissbruk med att betrakta det som en ”trevlig hobby och tidsfördriv med dina bekanta på spelbutiken”. Precis så är det. Men jag vill också hävda att hästspel är en sport för genier. För det första; gör en budget så du vet vad du har råd att förlora. Hitta hästarna som ingen tror på och som ger höga odds. Ofta springer dessa i loppen utanför ordinarie spel som V4, V5, V64 eller V75. Spela gärna på kallblodslopp med många hästar. Där kan allt hända. En söndag för några veckor sedan satte jag en tvilling där två högoddsare med startnummer 10 och 11 sprang jämsides in i mål. Båda var 30-oddsare och tvillingkombinationen gav 697 gånger.
Underskattade kvinnliga kuskar
Ett annat tips är spela på kvinnliga kuskar. Norrlandskuskarna Sandra Eriksson och Malin Viklund är kraftigt underskattade av alla män som spelar på travet. Inte av mig dock. Jag vet att de kan slå till när man minst anar det. Malin vann med två 20-oddsare på Umåker för några veckor sedan och när Sandra Eriksson breezade hem en V75:a för några månader sedan med 32-oddsaren Importedfromdetroit hade jag självklart spikat henne på kupongen.
Att vinna stort med små insatser är min metod. Det är inte alltid det slår in men när det gör det känner man sig som Einstein. Det är förmodligen därför jag lirar.
Och grundregeln som sagt: spela aldrig för mer än det du har råd att förlora!

Ja du Nicklas. Att vinna på spel kan alltså ge en lyckorus och känsla av välbefinnande. Vad kan åstadkomma lyckorus hos dig? Och hur uppnår du dessa tillstånd?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!