Foto: Maria Wall

Hur man enklast förvandlar 100 kr till 95 kr

Benny är fundersam över den explosion vi sett de senaste åren av olika typer av spelföretag. En förståelig reaktion, verkligen, eftersom det kan uppenbara sig fem reklamfilmer i rad från dessa aktörer, alla högljudda och fasansfulla, bara på olika sätt.

Det som har hänt som kan förklara denna kulturella nedskräpning är först och främst teknik.
Idag kan alla riskera sina surt förvärvade slantar på ett bombsäkert sätt på nätet.
Borta är alla typer av begränsningar, på hur mycket, hur ofta och när man kan spela. Spel och dobbel kan idag ske varje sekund, från toalettsitsen likväl som i spelbutiken.
Att de bolag som stresstestar spelare inte är välkomna inom Sveriges gränser spelar mindre roll, eftersom webben är så global.
Och det är en tacksam marknad de gett sig in på – eller snarare skapat – eftersom Svenska Spel tar ansvar för spelandet på ett lite märkligt sätt: De menar att det inte är förlusterna som gör folk spelgalna utan vinsterna, så därför betalar de tillbaka betydligt mindre till sina kunder än vad alla webbaserade, offshore-skurkar med skalbolags-aura gör från sina skatteparadisiska postbox-adresser.
Jag vet inte exakt hur mycket Svenska Spel betalar tillbaka till sina kunder i form av vinster men kanske kring 90 procent. Någonting jag är säker på är dock att de bolag som inte regleras av svensk lag betalar ut mer, och det kommer de alltid att kunna göra.
Här hittar de en lukrativ marknad för sig själva, eftersom de inte dragit på sig några onödiga, altruistiska overheadkostnader (annat än att dela ut vinster till sina aktieägare) – och på så sätt blir de starka konkurrenter. Svenska Spel ska ju ha råd att behandla horder av utblottade spelmissbrukare och framförallt hjälpa till att bygga nästa generation av svenska idrottare.
Svenska Spel investerar hundratals miljoner av sina vinster i både elit- och ungdomsidrott i Sverige, men det är ju tyvärr svårt att hålla i minnet när oddsen hos SkumraskBetting är så mycket saftigare.
Svenska Spel är således ett förhållandevis sunt val i all den här hysterin, och de andra är antagligen av samma skrot och korn. Det är en gammal marknadsförings-sanning som givetvis stämmer även här, att ju fler reklambudskap vi ser om ett slags vara, från många olika varumärken, desto mindre skillnad är det i praktiken på produkterna och tjänsterna som saluförs.
Den tesen föreslår alltså att det inte är någon skillnad på mobilabonnemang, på tvättmedel, på försäkringar, på banktjänster eller på de olika livsmedelsbutikerna. Det enda de kan konkurrera med är utrymme och att vara ”top of mind”, och därför ser vi reklam för dem så fort vi slår på en teve eller öppnar en dator.
Better the devil you know, alltså, så ”Go Svenska Spel”!
Ett ännu bättre alternativ, i alla fall för dig, är antagligen att inte spela överhuvudtaget. Som jag. För i spelets DNA finns det inbyggt att du förlorar. Punkt! Det finns ingen väg runt det faktumet. Spelet är riggat för att du ska förlora.
Generellt för alla spel är att du som spelare får tillbaka, i bästa fall, 95 kronor på varje satsad hundralapp. Det är förutsättningarna – det är vad de mest generösa spelbolagen SKRYTER med att du får.
Ändå blir folk förvånade när de torskar pengar.
Ändå spelar folk som aldrig förr med ett svårförklarat självförtroende. Varför tror så många, som annars i livet verkligen inte är några Alexander Lukas-personer, att den grundlagen ska förändras bara för att det handlar om nästa målskytt i Superettan?
Det är konstigt.
De som blir förmögna är i första hand ägarna till spelsajterna – inte så många andra.

Benny; Jag vet att du spelar och ser det mer som en trevlig hobby och tidsfördriv med dina bekanta på spelbutiken. Men det är nog bara du som tror på den förklaringen. På vilka fler sätt lurar du dig själv?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!