Foto: Peter Öberg

Fem frågor: Jessica vill utveckla branschen – och sig själv

Det är i år 90 år sedan Nya konditoriet öppnade i Umeå. Kaféet är kvar på samma adress på Kungsgatan än idag, nu med Jessica Sandberg bakom rodret. För Jessica är det bråda dagar, både med tanke på att julen närmar sig med allt vad det innebär för ett konditori, men också för att hon är med i Konditorlandslaget. I september blev Jessica nordisk mästare i konditori och nu satsar hon mot nya framgångar...

Hejsan Jessica! Du har tävlat länge och ingår sedan i somras i Konditorlands-laget. Vad betyder tävlandet och Konditorlandslaget för dig?
– Jag var med i min första tävling 1994 och det var början på min karriär. Dels tävlar jag för att jag har ett inre driv, men också för den enorma utvecklingspotentialen – man lär sig mycket och får göra saker man inte gör i det dagliga arbetet. Att vara med i Konditorlandslaget är jättestort. Jag ser det som ett sätt att få vara med och utveckla branschen men också att sporra ungdomar så att de ser vad man kan göra. Tidigare var det mest inom restaurangbranschen man tävlade, men det har förändrats i och med olika bakningsprogram på tv och att vi nu också har en riktigt bra branschorganisation i Sveriges bagare och konditorer.
I Umeå har antalet kaféer ökat. Vad skulle du säga utmärker just Nya konditoriet?
– Jag älskar mitt yrke. Att baka är ett hantverk och det hantverksmässiga är något som vi vill fortsätta med. Vi har inga halvfabrikat utan vi kan styra vilka råvaror vi använder för att alltid hålla en hög kvalitet. Allt är ett medvetet val med hantverk och lokala råvaror hela vägen till det färdiga resultatet. Det kostar lite mer och vi har inte stora vinstmarginaler, men det är det värt. Folk är medvetna idag, och vi anpassar oss till det.
Numera dyker det varje år upp nya varianter av olika bakverk. Är det något du gillar eller är du mer av en traditionalist?
– Vi har en klassisk inriktning och håller på traditionerna, men jag tycker det är trevligt med nyheter och vi kan absolut prova nya saker, så länge det inte blir för konstigt eller går ut över det ordinarie sortimentet.
Vilket är ditt första bakningsrelaterade minne?
– Jag minns när jag fick följa min faster i bagarstugan. Jag vet inte hur gammal jag var, men det är mitt starkaste minne.
Vad händer framöver för dig och Nya konditoriet?
– Nu går vi in julen och det blir högtryck med saffran, pepparkakor och pepparkakshus. När det gäller landslaget kommer jag fortsätta tävla även om det innebär att jag är borta en del och att jag tränar flera timmar varje dag. Vi har en tävling i juni, EM-kvalet där fem av tio tävlande länder går vidare till VM, Coupe du monde de la patesserie 2019. Det är många länder som ligger långt framme. Vi är bra på smaker i Sverige men inte lika bra när det gäller skulpturer, vilket är vad vi kommer tävla i, och jag är ansvarig för sockerskulpturer.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!