Foto: Mikael ”Big Papa” Bergström

Big Papa: Motorkulturen stor i Umeå

När man såg dessa stora amerikanska pråmar snurra i stan förr i tiden var det inte ovanligt att första tanken var ”raggare”. Detta tror jag mer och mer nu i modernare tid börjar försvinna.

Raggarna förknippades ju mest med 50- och 60-tal då ungdomen gjorde uppror och revolt på våra gator och skapade raggarkulturen genomm bilarna, musiken, kläderna och så vidare. Bilen erbjöd främst en frihet och en sammanhållning genom det gemensamma intresset.
Många tror ju att ”raggarna” är något som vi hämtat från USA, men det är fel. Raggarna är en svenskskapad kultur där man på 50-talet hade blickarna mot USA. Det man såg var amerikansk livsstil, kultur och konsumtionsvaror via filmer, tidskrifter, reklam, grammofonskivor, sändningar på radio med mera. Raggarkulturen har sedan utvecklats genom åren och ingår idag i svensk motorkultur. Ungdomsrevolten är i stort sett borta även om vissa försöker hålla liv i den, vilket man ibland ser då de gamla ”pilsnerhäckarna” glider fram med stereon på högsta volym. Men det välkomnas lika mycket det också, det är ju också kultur.
Motorkulturen i sin helhet är som sagt större än någonsin just nu. Bara i Sverige är det snart närmare en miljon människor som på något vis genom bilar, motorcyklar, mopeder eller traktorer anammat vår hobby.
Några av alla dessa är Mats Palmgren och hans hustru Lena boende ute på Teg. Mats är en umekille vars fordon knappast någon missat. Jag gjorde ett besök hemma hos honom och hustrun Lena en kväll för att få vara med då de vintrar sina klenoder och för att höra vad de hittar på nu då finbilssäsongen lidit mot sitt slut. De går väl inte i ide?
Forden från 1932 är en stor kärlek och en kändis i Umeå. Vem har missat den svarta Roden med texten Guitars på sidan? Forden gick tidigare i Sundsvall på strippen men är gatreggad. Mats har konverterat den till en miljöbil och kör numera på E85 vilket är rätt häftigt. Motorn är en Chev 350 med kompressor och levererar 480 hk. Rejält med pulver under huven alltså. Hmmm, ja huven förresten, var föll den av? Och Guitars och Rod – hur kan det höra ihop? ”Historien är att tvillingbröderna Åhdén skulle ha premiär på Gitarrmuseet i Umeå. Det fanns samtidigt också två tvillingar av Rods i stan. Min och Patrik Pettersons. En kul grej då båda var mattsvarta och från 1932 var att vi klädde båda tvillingbilarna inför invigningen av museet lika med Guitars logo, som sedan fått hänga kvar”, säger Mats.
MICKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Fler Artiklar
Klicka och läs!