Foto: Maria Wall

Skellefteå skruvar. Umeå muttrar.

En märklig uppgift av Nicklas fick jag denna vecka. ”Skriv om klassiska floppar från länet.” Ja, visst kunde jag skriva ännu en krönika om plastcykeln från Vilhelmina och det Museum för misslyckade prylar jag själv ville öppna i Umeå men som Helsingborg tog.

Det är väl att betrakta som en personlig flopp att jag inte kunde genomföra det projektet, så jag väljer att skriva några rader om prylar som faktiskt fungerar. Och då börjar allt med Skellefteå!

De skrytsamma skellefteborna
Eftersom Kalvträsk ligger aningen närmare Skellefteå än Lycksele anser skellefteborna att kalvträskskidan tillhör dem. Kalvträskskidan ska vara ca 5200 år gammal och brukar omnämnas som världens äldsta skida. Jag tror att den ännu finns att beskåda på Västerbottens Museum. Synd bara att man inte hittade den mumifierade skidåkaren i samma torvtäkt, då kanske vi hade fått DNA på den alla första uppfinningsrika skelleftebon? Det hade vi nämligen kunnat lösa vid Umeå universitet som är i nobelprisklass på området. Jo det kan vi få skryta om!
Om Kalvträskskidan ingår i sportsortimentet så finns det mer av den varan som uppfunnits kring Skellefteå. I Kjell Lindskogs garage i Burträsk 1976 tillverkades den första tennisracketen av komposit. Han ska även ha uppfunnit vik-käppen i slalom som Ingemar Stenmark hade glädje av.
I Skellefteå har också företaget Nordic Sport framställt spjut som kastats i OS och även en kolfiberstav som Sergei Bubka slagit världsrekord med åtskilliga gånger under sin karriär.
Snillrik ingenjörskonst
När vi är inne på höga höjder måste vi förstås nämna Alvar Lindmark och företaget Alimak som konstruerat bygghissar till Eiffeltornet och Frihetsgudinnan. Det här är exempel på produkter man skruvar ihop och får fiffiga konstruktioner och med eget patent. En annan smart produkt som kommer från norra länet är baklastaren. Den ska ha uppfunnits 1951 av Göran och Birger Lundberg, helt enkelt Bröderna Lundberg. Var annars än i Skellefteå kunde man komma på den? Sätt skopan baktill på traktorn. Är inte det ganska typiskt Skellefteå att tänka tvärtom?
Visst har liknande produkter uppfunnits i Umeå. Vi har Quicke-lyft från Ålö Maskiner. Och vi har förstås Gösta Nyström. Han startade först en möbelfabrik på Böleäng 1929 men blev mest uppmärksammad för sina stålkarosser han gjorde på 40-talet. Dessa gav också starten till Volvo Umeverken som finns kvar än idag. Vi skryter gärna över Gösta Nyström som även jobbade med krocktester och bilbälten men är han verkligen en genuin umebo?
Nej, säger skellefteborna. Gösta Nyström föddes i Nysätra socken i Ånäset. Alltså kan han lika gärna betraktas som skelleftebo. Ingen läser väl VK i Ånäset? Där läser man Norran eller tidning som heter Mellanbygden!

I Umeå är vi bra på att muttra
Storsatsningen på en batterifabrik i Skellefteå är jag ytterst tveksam till eftersom jag är en muttrande umebo. Hur i fridens ska de få ihop 40 miljarder till projektet? Nu har visserligen Maud Olofsson gjort av med minst lika mycket pengar i förlustaffärer som Nuon och Postnord men det är förmodligen enklare att göra av med pengar än att få in dem.
När det gäller IT-satsningar och spelföretag skryter Skellefteå med North Kingdom som har uppdrag världen över, men det finns ett gäng företag inom IT här i Umeå som också är att räkna med. Tyvärr är dock ingen av dessa inblandade, vad jag vet, i Umeå kommuns datasystem Lärum som krånglat till det inom skolan för lärare, föräldrar och elever. Eller Umeå kommuns lönesystem som är rena rama Bingolotto. Ingen vet vad de ska få i lön vid månadsslutet. För mycket eller för lite? Hur i fridens namn fick vi det? Jo det är ”upphandlat”. (Alltså finns ingen ansvarig.)
Om man är bra på att skruva i Skellefteå och hitta på saker så är nog umeborna bättre på att muttra. Över Kyrkbron som blev ett felbygge redan från början. Och över det nya parkeringshuset vid järnvägen som visserligen lyser vackert på nätterna. Men ligger det inte på fel sida av vägen?

Ja du Nicklas. Det vimlar av reklam i tv över casinon och annat på nätet. Har du själv testat något av dessa spelföretag? Känner du nån som har vunnit i poker eller annat på nätet?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!