Foto: Danish Saroee

Fem frågor: Martin Emtenäs

Martin Emtenäs är för många känd som programledare för Mitt i naturen på SVT som han arbetade med i tio år. Efter 20 år i Umeå drog han häromåret flyttlasset till Nyköping, men återvänder nu till stan med föreställningen ”Vi som bor här” som han gör tillsammans med bland andra Stefan Sundström.

Hejsan Martin! En föreställning om biologisk mångfald med Martin Emtenäs som berättar om natur och med musik av Stefan Sundström ... det låter inte som vilken dussinföreställning som helst. Vad är bakgrunden till ”Vi som bor här”?
– Riksteatern ringde mig och undrade om jag ville skriva en föreställning om biologisk mångfald. Med väldigt fria tyglar. Stefan kom tidigt in i projektet och har skrivit nya låtar på samma tema. Det är en svår föreställning att förklara, den är så ovanlig. Lite som en talkshow. Den handlar mycket om vilka vi människor är som art, varför vi gör som vi gör och var vi kommer ifrån. Och det växlar mellan humor och mörker och ibland rent flum. Med Stefan på scen blir det alltid nåt nytt som händer.
Vad hoppas ni att de som kommer och tittar ska ta med sig från föreställningen?
– Det folk verkar få med sig är att se på världen i ett nytt ljus. Det är ganska filosofiska tankegångar emellanåt och jag försöker kliva ut ur vår mänskliga bubbla och se saker ur ett annat perspektiv. Vi människor blir tydligare då.
Hur lärde du och Stefan känna varandra?
– Vi har träffats i olika sammanhang sen 1999 då jag intervjuade honom när jag jobbade på studentradion i Umeå. Jag fick också hoppa in och spela trummor på en låt när jag var konferencier på Holmöns visfestival för många år sedan. Nu får jag göra det varje kväll!
På tal om musik, hur går det med punkbandet PRO – håller ni igång fortfarande eller har ni gått i pension?
– Punk Rock Orchestra! Nej tyvärr! Jag bor i Nyköping nu, så det blir ju lite svårt att repa liksom. Men jag saknar det bandet! Spelar i ett nytt hardcorepunkband nu som också har ett kort namn: NYK.
Du bodde i Umeå i 20 år innan du åter flyttade söderut. Finns det något här i Umeå du saknar?
– Massor! Jag flyttade till Umeå för att läsa molekylärbiologi och fastnade fort för staden. Har många vänner kvar, så klart, som jag saknar extra mycket
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!