Fem frågor: Jonas Ericson

I rollen som projektledare för Kultur på campus ser Jonas Ericson till att studenter och umebor får ta del av gratis kulturupplevelser varje vecka. Många är de lokala, nationella och internationella talanger – musiker, författare, dansare, konstnärer, komiker och andra – som tack vare Jonas och hans medarbetare har berikat staden med kultur sedan 2003.

Hejsan Jonas! Du har en gång sagt att målet med Kultur på campus är att göra campus mer levande. Nu när ni hållit på ganska länge, sedan 2003, vad säger du: har det blivit så?
– Ja, frågar du mig så har det ju faktiskt blivit så, vi märker det varje vecka på våra arrangemang. Det finns många definitioner på ett levande campus, precis som sig bör, och en av dem är definitivt att 300 personer samlas och lyssnar på ett bra band under lunchen, medan lunchlådor äts och sociala nätverk växer och stärks. Men i början förutsåg vi inte att intresse för detta skulle finnas utanför landets gränser och jag har haft äran att delta i flera internationella konferenser för att berätta om Kultur på campus. Jönköping University har kopierat vårt koncept och två andra svenska och två utländska lärosäten har visat särskilt intresse. Det är superkul och jag ser det som ett tecken på att verksamheter som vår har en roll att spela i universitetsvärlden.
Varför är kultur på campus viktigt?
– Därför att inspiration är ett viktigt bränsle för alla, inte minst på ett universitet. Utan inspiration blir det svårt att tänka de där viktiga tankarna, att ta det där steget vidare. Vi vill bidra till det genom kultur, men också genom de möten som uppstår under ett Kultur på campus-event. Kultur är inspiration!
Vilken bokning har varit den roligaste?
– Vilken svår fråga ... men en grej som var helt galen var Reflex, en duo bestående av en av världens bästa jonglörer, amerikanen Jay Gilligan, och svenske trummisen Erik Nilsson. Det blev en knäpp, öronbedövande och euforisk show! Men drömbokningen handlar faktiskt inte om drömartisten, utan om ett fränt samarbete. Kultur på campus bygger på samarbetstanken och utan samarbeten med andra aktörer i Umeå och övriga Sverige hade vi aldrig varit i närheten av att kunna boka så många och så bra artister.
Du gillar hårdrock och har också varit aktiv med egna band... Håller du igång musicerandet fortfarande?
– Jo så är det verkligen, hårdrock vinner över alla andra musikstilar. Men just nu spelar jag mest gitarr och sjunger i banden Plan a Revolution och CC Campers. Och det är inte så hårda tongångar, om man ska vara ärlig. Med PAR håller vi på att välja ut vilka låtar vi ska ta med in i studio framöver, blir kul!
Om du skulle säga något om Umeå som kulturstad nu respektive för 20 år sedan...?
– Umeås unga av idag är så mycket bättre på att ta initiativ, att få saker gjorda. Tänk dig följande scenario: Två 18-åringar, den ena från Staden X och den andra från Umeå, ser ett nytt band live som de båda gillar. Dagen efter köper eventuellt hen från Staden X en skiva av bandet, medan hen från Umeå startar sitt eget band. Pang, bara. Det är ofta kort mellan tanke och handling i Umeå, jag älskar det.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!