Foto: Maria Wall

Tiden går fort när man har roligt

Vi har nyss ställt om klockan igen till normaltid, men vi kallar det vintertid. Att vi håller på och fipplar med sånt där antar jag har med vår anpassning till ljuset att göra. Nu är ju Sverige ett extremt avlångt land som ligger där det gör på jordaxeln, så när Kiruna ligger i mörker långa delar av höst och vinter skiner solen i Skåne. Ändå är klockan lika mycket!

Vi som bor i Västerbotten har väl lite mera mörker nu i november men det tar vi igen på våra ljusa sommarnätter när Skåne har ett evigt mörker. Det finns ändå någon rättvisa i det här fallet.

När tiden går snabbare
Det finns ett uttryck: ”Tiden går fort när man har roligt”. Det där kanske stämmer en festlig kväll i en god gemenskap att just som man har som roligast är det dags att gå hem. Det är helt enkelt dags att tänka på refrängen! Jag har nu också kommit i den åldern att dagarna går snabbare, veckorna med och knappt har månaden börjat innan den är slut. Jag jobbar men tar ändå ut pension så det går in pengar på kontot både den 19 och den 25. Det gör att jag har dubbel lönehelg vilket ger mig en fantastiskt bra budget att betala alla räkningar i tid innan månadsskiftet, men även kosta på med räkor två gånger varje månadsslut.
Det gör att man kan sitta vid teven och se ungdomar i Lyxfällan som slösar bort ekonomin med SMS-lån och skrocka belåtet över deras situation. Hur de har ställt till det! De har tagit ut livet i förskott och fått sämre ekonomi än hela Venezuela! Att bli ”grumpy” tillhör glädjen när man åldras.

Två snapsar tre gånger per år
Jag har alltså ännu roligare än någonsin tidigare, men det kanske även är ett ålderstecken att även upptäcka att även åren går snabbare. Var det verkligen 50 år sedan The Beatles spelade in Sgt. Pepper? Och lika länge sedan Umeå Jazzfestival drog igång? Jag var ju med om dessa händelser men de var ju nästan som igår! Ja eller för några år sedan.
Krönikekollegan Nicklas vill att jag gör en sammanfattning av högtidsdagar, stunder och årets höjdpunkter, men det där är ganska svårt. Vare sig det är jul, påsk eller midsommar är det ungefär samma käk på de dukade borden. Jag äter glatt av det som finns och får jag två snapsar därtill blir jag nöjd. Egentligen borde jag upptäcka andra högtidsdagar värda att fira och som är förknippade med mat. Nyslaktat lamm i butiken! Nu finns det hummer och ostron! Mårten Gås? Nej det har jag aldrig firat. Men man kanske borde fira vårens första abborrfilé med färskpotatis?

I vår globala värld
Visst firar jag min egen och andras födelsedagar men jag måste ofta bli påmind om när de infaller. Min egen födelsedag har jag aldrig brytt mig särskilt mycket om eftersom den infaller den 23 december.
Julen firar vi i Kuala Lumpur i Malaysia denna gång eftersom sonen, hans fru och barnbarnen har flyttat dit nu från Bangkok där han bodde senast med familjen. Jag tror att det är ganska många nuförtiden som har det på det viset. Vi har släkt som finns över hela världen där det också är andra årstider och kulturella miljöer att leva i. Vi har väl aldrig levt så globalt som nu? Jag tänker även här på alla flyktingar som förhoppningsvis fått asyl och får leva här i vårt trygga Sverige. De behövs ju faktiskt också med tanke på hur många som blir äldre och går i pension.
En femöring till gröten?
Det gäller att ta tillfället när det kommer. Carpe Diem som vi säger. Och göra det bästa av den tid som är avsedd för oss. Kanske jag borde äta mera gröt kan jag tänka. Hustrun äter havregrynsgröten varje morgon så det kanske även jag borde göra. Eller risgrynsgröten? Kornmjölsgröten rent av! Risken med det är dock att man förpassas rent själsligt till stunder när man var barn och hälsade på hos mormor Astrid i Hörnefors.
”När du kokar gröten ska du ha en femöring under kastrullen så den inte bränns vid på plattan.” Mjöl och gryn, det finns på Konsum. Svårigheten idag är bara att få tag i en femöring.

Ja du Nicklas. Jag vet att du är insatt i allt vad som är nymodigheter. Tesla, elbilar, datorer, IT och dess likes. Vad tror du om batterifabriken de vill bygga i Skellefteå? 40 miljarder behövs och Maud Olofsson är inte inblandad. Hur ska det gå?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!