Fem frågor: Nina Tegenfeldt

Hållbarhet och omtanke är nyckelord för inredaren och bloggaren Nina Tegenfeldt i Obbola. Ninas webbutik Äkta hem har precis fyllt ett år och vi passar på att ställa några frågor om allt från hållbar inredning till julförberedelser.

Hejsan Nina! Berätta om Äkta hem – varför du startade en butik inriktad på hållbar inredning?
– Jag har alltid älskat heminredning. Köpte min första inredningstidning på mellanstadiet och roade mig ofta med att möblera om och fixa i mitt rum då jag var liten. Det intresset har hållit i sig och de senaste åren har jag också fått ett allt starkare intresse för miljö och hållbarhet. Jag startade butiken Äkta hem för att få ägna mig åt min passion för inredning och för att jag tyckte det saknades en webbutik med hållbar inredning som var inspirerande, vacker och hade den rustika gammaldags stil som jag och många med mig tycker om. Sökte jag på hållbar inredning på nätet kom jag till sidor med väldigt stram och modernt designad inredning som inte alls skulle passa i mitt gamla hus, och som inte skulle passa mig. Jag ville gärna försöka bidra till hållbarhets- och miljöfrågan inom heminredning även bland oss som föredrar den här typen av inredning. Förutom butiken så driver jag bloggen Äkta hem och mitt instagramkonto där jag skriver om min vardag, entreprenörskap, inredning, trädgård och min kärlek till gamla hus, framför allt släktgården där vi bor. Jag är också certifierad inredare och utbildad vägledare och utför inredningskonsultationer. Men jag föredrar att kalla det hemvägledning, för det är människorna som bor i hemmen som sitter på svaren. Mitt jobb är att vägleda dem fram till sina egna svar.
Kan du förklara lite vad du menar med termen ”Äkta hem”?
– Jag valde det företagsnamnet för att det sammanfattar min inredningsfilosofi bra. Några synonymer till ”äkta” är gedigen, riktig och naturlig. Jag tror på att inredning ska vara giftfri, välgjord och ansvarsfullt tillverkad i naturmaterial. Men andra synonymer till ”äkta” är genuin och sann, och det här tycker jag är det allra viktigaste – ett hem ska inredas för att passa och stötta människan som bor där. Inte för att fyllas med tillfälliga trender med syftet att få en snygg yta att visa upp för andra. Är hemmet ”sant och genuint” för den som bor där blir det också långsiktigt hållbart och överlever trendnyckerna vi strösslas med från alla håll och kanter. Det blir dessutom betydligt mycket mer personligt, vackert och besjälat. Äkta.
Hur känner du när hösten och vintern kommer och det blir mörkt och kallt – mysigt eller deprimerande?
– Mysigt! Jag älskar alla årstider men hösten är nog min absoluta favorit ändå. Den är för mig en skön kombination av lugn och vilsamt mörker och samtidigt en frisk nystart. Så här års är ofta inredningsinspirationen stor. Jag tror vi är många som njuter av att bona om i våra hem nu. Fram med mysiga textilier i varma höstfärger, tända ljus och njuta av stillheten som mörkret ger. Ett bra och billigt sätt att förhöja höstkänslan inne är att plocka in något från naturen, till exempel nakna rönnbärskvistar i en vas eller doftande äpplen i en skål.
Det känns som att butikerna vill att vi ska börja med julförberedelserna och -shoppingen tidigare för varje år som går. Hur ser det ut för dig?
– Jag tycker det är synd att vi inte kan få njuta färdigt av hösten först. Få vänta och längta lite innan advent. I en värld där allt går fortare och fortare och vi är vana att få vad vi vill när vi vill är det lätt att bli lite blasé. Får vi vänta och längta blir ju glädjen så mycket större då det väl är dags. I min familj brukar vi starta upp julpysslet några dagar innan första advent. Då vi kliver upp på morgonen den första advent ska det vara juligt och fint, adventsstaken på bordet, lilla adventsgranen i köket och den speciella sirapslimpan som vi bara äter i juletid till frukost. Vi pyntar klassiskt med pappersbonader, juliga kuddar och filtar här och var, kannor med gran och enris, juläpplen i skålar och halmstjärnor i fönstren. Å herregud vad jag börjar längta när jag tänker på det!
Till sist, vilket är ditt bästa tips för den som vill leva mer hållbart och ansvarstagande?
– Vad gäller just heminredning är mitt bästa tips att titta mer inåt än utåt då du inreder ditt hem. Så klart kan man inspireras av andra men låt ditt hjärta och din smak avgöra i slutänden. För att hänga med trenderna måste vi konsumera mycket och i rask takt, men låter du din egen känsla och smak avgöra kan du göra väl genomtänkta beslut då du konsumerar vilket leder till färre köp – bra för både miljön, plånboken och ditt välmående.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!