Foto: Mikael "Big Papa" Bergström

Big Papa: Bilbesiktning - värre än tandläkaren?

Vad kan vara värre än att gå till tand-läkaren? Jo, möjligen att åka för bilbesiktning med något fordon på någon av våra teststationer. Märkligt egentligen att det känns så för mig och många av mina medtrafikanter ute i landet.

Redan från barn var man ju fostrad med oro från garaget då pappas eller någon av hans vänner, taxikollegor med flera, skulle förbereda sin bil för en trygghetskontroll hos Svensk Bilprovning. Gubbarna som jag hörde talas om och som jobbade där trodde man då som barn var utskickade av djävulen för att göra livet surt för pappa och alla andra bilägare. Hittades sedan fel på bilen, vilket ofta hände, då ville man nästan ta sin barncykel och fara dit och köra på dem då de hade varit så dumma mot pappa. Varför var det så, och delvis är så fortfarande? Vad är det som är så otäckt egentligen? De kvinnor och män som jobbar med fordonsbesiktning ska ju bara se till att vi åker säkert och kan vara trygga i trafiken.
Här i Umeå finns det idag flera olika företag som utför fordonsbesiktning. Men från början, närmare bestämt 1963, var det på uppdrag av regering och riksdag som det bestämdes att några teststationer skulle komma igång här i Sverige. Året efter, alltså 1964, samma år jag föddes, var Bilprovningen igång på sju orter i landet under sommaren. Efter det blommade det upp teststationer över hela landet och vid ingången av 1965 hade vi hunnit få 108 fasta stationer och 27 besöksstationer.
Samma år infördes våra periodiska fordonskontroller. Hur tandläkarskräcken kom in i detta vet jag inte exakt. Tandläkarna hade ju vid det här laget redan hållit på i hundra år. Men på något sätt såg bilägarna likheter med de långt ifrån lika besöken. Någon fysisk smärta vid anmärkningar kunde man väl inte känna, eller?
Sedan 2010 har vi flera företag i Umeå och övriga landet som kollar statusen på våra fordon och bidrar till minskning av olyckor ute på våra vägar och ger tips och tricks på hur vi tar hand om våra fordon på bästa sätt. Märkligt att vi är så rädda för dem. Jag bestämde mig därför att åka ut en dag och höra vad andra medtrafikanter känner inför kontrollbesiktningen av sina fordon.
MIKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Fler Artiklar
Klicka och läs!